Flugfiske i Nordmakedonien

Reseprogram

Vietnam

Vi börjar vår kulinariska resa i huvudstaden Hanoi och smakar oss sedan söderut genom det avlånga landet ända till Ho Chi Minh City (Saigon).

Överallt längs vår väg söker vi det Vietnamesiska kökets traditioner, dess lokala skillnader och oförglömliga specialiteter. Varje region har med sin historia, sina odlingsområden och metoder utvecklat tillagningssätt och små egenheter som ibland spridit sig och ibland förblivit små orter trogna. Ibland lagar vi mat med kockar och ibland hemma hos familjer. Ibland har vi möjlighet att prova inhemska teer, vietnamesiskt kaffe, mikrobryggt öl och traktens vin. Medan smaklökarna får sin beskärda del så gör vi även djupdykningar i vietnamesernas fantastiska kultur och fascinerande historia. Glada överraskningar brukar också dyka upp längs vägen.

Resan är strukturerad som en studieresa som även allmänt matintresserade kan följa med på.

Ciceron och kvalitetskontrollant på den här resan är stjärnkocken Mattias Palmqvist.

Vill ni följa med kan ni boka plats HÄR. Eller klicka på “Följ med…” i menyn ovanför.


Preliminärt dagsprogram:

Dag 1.
Avresa från Stockholm.

Dag 2.
Ankomst i Hanoi på morgonen. Vi checkar in på hotellet och vilar en stund innan vi guidas runt i hantverkskvarteren i gamla stan och vandrar till Hoan Kiem-sjön i centrum. Tusentals motorcyklar virvlar runt oss och alla verkar ständigt vara i rörelse. Vi äter middag på en (Chaqua)restaurang som enbart serverar en specialitet.

Dag 3.
Vi börjar dagen med att vandra till Ho Chi Minhs stolphus och hans mausoleum. Därifrån går vi vidare via enkolumns pagoden till Litteraturens tempel där vi äter lunch. På eftermiddagen kopplar vi av med att åka cyclo till Vattenmarionetternas show. På kvällen deltar vi i middagsförberedelserna hemma hos en vietnamesisk familj.

Dag 4-5.
Under två dagar besöker vi först staden Cat Ba på ön med samma namn. Där ägnar vi kvällen åt att laga en traditionell Hot-pot baserad på nyfångade ingredienser. Dagen därpå gör vi en båttur ut i den bländande vackra Halongbukten med sina berömda sockertoppsöar, grottor, pärlodlingar och flytande byar. Vi njuter av fisk- och skaldjursspecialiteter under båtturen. På kvällen tar vi nattåget till Hue.

Dag 6.
Hue är den gamla kejsar- och huvudstaden med Citadell, Thien Mu pagoden och kejserliga gravplatser som vi besöker. Vi tar en båttur på Parfymfloden och passerar marknaden.

Dag 7.
Efter en lugn morgon färdas vi med buss över bergen och längs den vackra kusten från Hue till Hoi An. Fantastiska vyer radar upp sig och vi avslutar i den lilla handelsstaden Hoi An. Det här blir en vilodag med möjligheter till att sy upp kläder eller njuta strandliv. Matlagningskursen på kvällen är alltid mycket roande.

Dag 8.
Medan skräddarna arbetar med att sy färdigt gör vi en kort kulturvandring genom den pittoreska hamnstaden. På eftermiddagen flyger vi till mångmiljonstaden Ho Chi Minh City (Saigon). En transfer tar oss den korta sträckan till vårt centralt belägna hotell. Vi avslutar dagen med att njuta av en trevlig middag på en vietnamesisk restaurang som på ett intressant, elegant och pedagogiskt sätt serverar regional mat.

Dag 9.
Efter frukost går vi på en guidad rundtur till fots genom Saigons centrum och fram till matmarknaden. På vägen passerar vi Presidentpalatset, Notre Dame katedralen och Hotel de Ville. Saigons krigsmuseum är populärt och sevärt för den historieintresserade. På kvällen blir det en lite speciell matupplevelse på vietnamesiskt vis.

Dag 10.
Vi lämnar Vietnams största stad och åker buss till ”Vietnams trädgårdar” och staden Vinh Long i Mekongdeltat. Här besöker vi marknader, hantverkare och odlare. Med båt tar vi oss genom det speciella kanalsystemet och får området förklarat för oss av vår mycket populäre lokalguide. Vi övernattar i Cantho och äter middag där. En lite ovanlig delikatess står på menyn.

Dag 11.
På morgonen tar vi båten till den färgsprakande Flytande marknaden där grönsaker, frukter och ris säljs från pråmliknande båtar. En lång pinne med vajande varuprover visar vad som säljs. Därefter åker vi hem till en vietnamesisk familj och lagar en måltid tillsammans med dem. Vi tar farväl av Vietnam för att åka mot flygplatsen och ta flyget hem.
I resan ingår: Flyg, transfers, nattåg, 8 nätter i dubbelrum med frukost. Alla inträden, en huvudmåltid (ej dryck) per dag, auktoriserade guider där så erfordras, samt svensk reseledare och vår egen stjärnkock.

Uppskattat pris: 25.800 kr.

Enkelrumstillägg: 2.000 kr.
Avbeställningsskydd: 500 kronor.
Anmälan sker genom inbetalning av 2000 kronor till bankgiro 5663-1500. Ange er mailadress i meddelandefältet.

Med reservation för eventuella prisändringar för flyg, skatter och andra avgifter som vi ej rår över.
Vissa ändringar kan även ske i programmet.

Frågor om resan skickas till:
Mikael Karlmark, info@karlmark.se. Eller 08-669 48 32, 070-555 77 31.
När anmälan nått oss, erhåller ni en bokningsbekräftelse som kvitto på inbetald anmälningsavgift. Du får även ett dokument där vi frågar efter uppgifter som flyg och hotell kräver av oss samt om allergier och specialkost.
Slutlig betalning skall göras 60 dagar innan resan.

Mikael Karlmark, Karlmark International
Mattias Palmqvist, Smakresor