Flugfiske i Nordmakedonien

Reseprogram

Rumänien

Följ med på en kulinarisk resa till ett nytt, outforskat matland!
Pröva nya rätter och drycker! Upplev vackra vyer!
Besök spännande städer och byar!
Möt intressanta och vänliga människor!

Vill ni följa med kan ni boka plats HÄR. Eller klicka på “Följ med…” i menyn ovanför.

Dag 1
Ankomst till Bukarest och Henri Coandaflygplatsen. Transfer till ett hotell i stadens centrum. Lunch i en av de mest kända restaurangerna i Bukarest, “Caru cu Bere – transport med öl”. Verksamheten startades 1879 och har egna ölrecept. Vi prövar den första rumänska specialiteten: vit bönsallad, ”sarmale” med ”mamaliga” och ”papanasi” och provar husets eget öl.
Stadsvandring i Bukarest. En mycket kosmopolitisk stad, fylld av kontraster, och som nu är i en intensiv återupplivningsprocess, efter nästan 50 år av kommunism (som landet självt). En period som lämnade starka spår i människor, arkitektur och livsstil. Arkitektoniska värden från perioden mellan de två världskrigen återupptäckts. Turen inkluderar besök till Folkets hus, The Village Museum (originalhus som hämtats hit från hela Rumänien) och stadens gamla historiska centrum.
Folkets Hus ritades och byggdes nästan klart av Ceausescuregimen. Från 1984 fram till revolutionen 1989. Enligt Guinness World Records är slottet världens största civiladministrativa byggnad, den dyraste administrativa byggnaden, och den tyngsta byggnaden. Idag kallas det för Parlamentets Palats – säte för den politiska och administrativa makten. En mångsidig byggnad som innehåller parlamentets båda kamrar.

Middag kommer att serveras i en restaurang med moldaviska specialiteter. Ägaren, alla anställda och allt porslin, är från Moldavien. Vi får därmed chansen att prova några specialiteter som påverkats av den ryska och ukrainska matlagningen.

Dag 2
Efter frukost besöker vi först en marknad i Bukarest. Därefter lämnar vi staden och färdas mot väst. Vi stannar till vid Stirbey vinkällare, som ligger i vinodlingsområdet Dragasani. Det kuperade landskapet, som påminner om Toscana, består av en terräng med distinkta strukturer. Oftast består den av rödbrun lerjord som bildar lager av varierande tjocklek i den övre delen. Därunder sand, som på vissa platser framträder på ytan. Detta gör regionen attraktiv både för vita viner, som gynnas i de vingårdar som ligger på de kallare nord- och ostsluttningarna. Röda viner och aromatiska vita viner odlas på syd- och västsluttningarna.
Sedan fortsätter vi till Sibiu, som under 2007 var europeisk kulturhuvudstad.
Staden är omnämnd sen 1200-talet, och blev känd som en viktig handelsstad. Den var bebodd av saxiska (tyska) köpmän som bildade skrån, och som befäste staden för att skydda sina rikedomar. Sibiu är full avfascinerande platser att utforska. Från dess vallar och torn och till dess passager som förbinder de två delarna av staden.

Den tyska kolonisterna anlände hit för 800-900 år sedan på inbjudan av den nye herren över Transylvanien, den ungerske kungen. De bosatte sig i de bördiga dalarna, upprättade den feodala organisationen och lade grunden till byar och städer. Bergen, liksom marken nära gränsen till Transylvanien, tillhörde dock fortfarande rumänerna, eller som de kallades vid den tiden, Wallachier. Numera, efter Röda arméns invasion 1944 och den kommunistiska eran, är de flesta ur den tyska befolkningen borta, och vi kan tala om en demografisk katastrof. Jämfört med resten av Rumänien ser det ut som om tiden stått stilla på landsbygden här. I utbyte har du förmånen att uppslukas av ett enormt friluftsmuseum. Det fädernearv som saxarna lämnade kvar består av den välbevarade arkitekturen, särskilt de medeltida befästa kyrkorna. Tyvärr är det bara en handfull av dem som skyddas av UNESCO.
Vi äter middag i en traditionell saxisk restaurang.
Boende i ett 3 *** hotell i stadens centrum.

Dag 3
Efter frukost blir det en stadsrundtur på morgonen och transfer till Sambata de Sus. Där besöker vi klostret och att äter lunch som tillagats av munkarna. Vi bjuds på deras ”vardagsmat”. Det kan vara mat för deras fasteperiod. Förutom de långa fasteperioderna före jul, påsk och andra högtider, så infaller varje onsdag och fredag en fasteperiod i den ortodoxa religionen. Vi fortsätter mot byn Bran där vi får chansen att möta en stor matälskare som har öppnat en restaurang med traditionella specialiteter, gjorda av får från hans egna fållor och grönsaker från hans egna gårdar. En ungdomlig och dedikerad personal jobbar i köket. Vi deltar i en matlagningskurs i restaurangen och får lära oss några hemligheter i det rumänska köket.
Boende i ett 3 *** pensionat i Bran.

Dag 4
På morgonen efter frukost besöker vi först Brans slott.

Även känt som Draculas slott. Det är ett vackert 1400-talsslott som på 1900-talet återställdes till sin forna glans av den kungliga familjen i Rumänien. Enligt legenden om Dracula så var detta hans hem. Det är nu det största turistmålet i Rumänien.

Efter middagen så färdas vi med bil den korta biten till staden Brasov. Även känt som Kronstadt på grund av de tyska kolonisterna som kom så tidigt som på 1200-talet. Brasovs befolkning är fortfarande en blandning av minoriteter, som t.ex. ungrare och zigenare, med ett medeltida centrum med färgglada fasader, gamla vallar, smala kullerstensgator och vakttorn. Stadsrundtur och lunch på en restaurang. Resan fortsätter sedan mot byn Viscri som ingår i UNESCOs kulturarvslista. En av de byar i Rumänien där prins Charles äger ett traditionellt rumänskt hus. Det är också den enda platsen i Rumänien som för tillfället har ett ekologiskt reningsverk. Vi tittar in i flera gamla traditionella bondgårdar som ska härbärgera oss. Vi tar en tur i hästdragen vagn runt byn och besöker den befästa kyrkan. Vi får chansen att se en “Alambic” där det tillverkas hemgjord brandy och prata med ägaren.
På kvällen har vi en traditionell middag som tillagats av lokalbefolkningen, serverad tillsammans med hemgjord brandy och lokalt vin.

Dag 5
Efter frukost lämnar vi Viscri och styr kosan mot den region som bebos av den ungerska minoriteten – som kallas Szekler.
I Praid får vi besöka saltgruvan och få information om saltgruvdriften i Rumänien. Saltgruvan omfattar:
behandlingscenter, kyrka, lekplats, ett vingalleri etc.
Vi fortsätter sedan mot byn Borzont. Där äter vi lunch i ett traditionellt Szeklervärdshus som är mer än 100 år gammalt. Vi kommer att få smaka på speciella Szeklerrätter och på deras bröd. På eftermiddagen fortsätter vi via den vackra Bicaz Gorges (med ca 300 m höga väggar) till Moldovaregionen och till Piatra Neamt. Här besöker vi en liten lokal producent av bröd och traditionella kakor och en liten butik med traditionell mat. Noggrant utvalt av ägarna, två bröder som brinner för det lokala köket. Avsmakning av olika sorters ost och kött.
Middag och övernattning i en 3 *** pensionat.

Dag 6
På morgonen lämnar vi Piatra Neamt och åker mot regionen Bucovina – hjärtat av den rumänska andligheten. Vi besöker Voronetklostret – med yttre fresker från 1500-talet, som ingår i UNESCOs kulturarvlista. Vi äter en lunch med specialiteter från området. Fortsätter mot byn Sucevita, med ett stopp i Marginea, centrum för den svarta keramiken. I Sucevita inkvarteras vi i flera restaurerade traditionella hus. Våra värdar, Felicia och Trandafir Cazac, kommer demonstrera hur specialiteter från området tillagas.
Vi intar en middag som tillagats av våra värdar, serverat tillsammans med den lokala brandyn och det lokala vinet.

Dag 7
Efter frukosten besöker vi Sucevitaklostret och fortsätter sen till ett ställe där traditionellt målade ägg produceras. Lunch i restaurangen och sedan då vi passerat Karpaterna så kommer vi in i Transylvanien igen. På eftermiddagen når vi fram till Cluj – den forna huvudstaden i Transsylvanien.
Middag på restaurang med den berömda “Vitkål à la Cluj”.
Boende i ett 3 *** pensionat.

Dag 8
Stadsrundtur efter frukost och sen en halvtimmesfärd till byn Savadisla, där vi äter vår sista rumänska lunch. Det är en restaurang med ungerska specialiteter, eftersom vi är i mitt i den ungerska minoritetens område i Rumänien.
Transfer till flygplatsen för att sen ta flyget hem.

I programmet ingår:
7 övernattningar boende i DBL rum, i hotell och på bondgårdar
Helpension för hela perioden (för middagarna på dag 4 och 6 ingår hemgjord brandy och vin)
Besök i vinkällare och vinprovning (5 typer av vin) på Stirbey vingård
Färd med hästdragna vagnar i byn Viscri
Matlagningsdemonstrationer och besök lokala småproducenter
Alla nödvändiga resor i Rumänien med buss / minibuss
Alla entréer till de monument som ingår i programmet
Engelsktalande guide

Ingår ej:
Flygpriser, personliga utgifter, alkoholhaltiga drycker

info@karlmark.se