Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 1. Skandinavien – Bukarest. 26:e oktober.

En variant av den rumänska efterrätten Papanas.

Det är snöslask i Bukarest när det sista flyget med deltagare i vår smakresegrupp landar. Igår har det snöat men idag smälter det. Vi rullar våra väskor från inrikes- till utrikesterminalen för att komma till transferbussen. Någon förändring har gjort så att bussen inte kan stå vid ankomsthallen. Reseledaren, Mikael, och lokalguiden, Smaranda, är med oss. Smaranda kör och båda pratar om vad vi passerar på väg till hotellet. Det är mörkt ute och allt går inte att se från bussen.

Vi lämnar väskorna på Hotel Europa Royale Bucharest och sätter oss i bussen igen. Den tar oss runt Piata Unirii och upp längs Bulevardul I.C Bratianu fram till Piata Romana där vi börjar lirka oss in på mindre gator. Till sist kommer vi in på en gård till en villa och i den hittar vi Gastropubben Lokal. Bordet är dukat och kocken, Stefan, berättar vad vi har att vänta oss. Det är experimentella, moderna och innovativa rätter han beskriver. Man kan säga att de vill ha en finlurlig knorr på det mesta. Han har hjälp av två kollegor. Ibland berättar de om verksamheten, ibland om maten eller huset vi sitter i och ibland om konsten de vill visa på väggarna.

Först serveras en ångad men kall gädda i en vit vitlökssås kryddad med valerian. Kryddan startar en debatt som inte riktigt får något slut. Kaminen i rummet vi sitter i intresserar oss också. Allt är ger intrycket att vi är hemma hos någon. Till förrätten dricker vi torrt vitt vin från Casa Isarescu. Vinmakaren arbetar normalt för den rumänska riksbanken och har sin vingård i Dragasani dit vi åker i morgon. Huvudrätten är ankbröst med knaperstekt polenta, rökta plommon och rödkål samt stekta päron. Till efterrätt får vi en nyskapande variant av papanas och lavendeljelé.

Snöslasket ligger kvar, trafiken är gles och det är sent när vi Smaranda skjutsar oss till hotellet. I morgon skall vi titta på Bukarest i dagsljus. Tydligen bor vi nära Vlad Pålspetsarens hov.

Papanas.