Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 6. Dundee – Edinburgh.

Idag hade vi en lugn morgon. Avfärden var klockan 9.00 och det vi ser genom bussfönstret är en grå dag. På väg till centrala Dundee pratar vi om basfakta om staden och sötsakerna som den skall är känd för. När vi passerar forskningsfartyget RRS Discovery handlar föreläsningen om marinofficeren Robert Falcon Scott (1868-1912) och lite längre fram pratas det om Thomas Bouch (1822-1880) som ritade tågbron Tay. Vi ser den stora stålkonstruktionen på håll och åker över Firth of Tay med tågbron parallellt på vår högra sida. Mikael pratar om att man uppfann den för bron viktiga Bessemermetoden år 1855 och att bron började byggas 1878.

När vi åkt över vattnet berättar Mikael att det centrala spannet av bron rasade någon månad efter att bron färdigställts. Det ledde till att Thomas svärson dog i tåget som föll ned och han själv fick sparken från ett annat stort bygge som vi snart skall se. Till råga på allt dog han kort efter olyckan. Konstruktionen av Tay hade varit för klen för att klara starka vindar och den byggdes år 1887 om till det vi ser nu. Det är samma år som man började arbeta med Eiffeltornet i Paris.

I St Andrew kör vi direkt till stranden där en känd scen ur den oscarsbelönade filmen “Triumfens ögonblick” (Chariots of Fire från 1981) spelades in. Bredvid ligger det som anses vara världens äldsta golfbana: The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. Den är som en helgedom för golfentusiaster. Allen kör oss sedan runt stadens centrum, visar caféet där Kate träffade prins William och släpper av oss vid ruinerna efter katedralen. Här blir det en förvirrande början eftersom vi hamnat vid en sidoingång och inte den som direkt leder till biljettkontoret där vi skall visa våra biljetter. Det löser sig snabbt och Mikael kommer tillbaka med information och poletter till Helgonet Regulus torn. Vi har bestämt träff där vi släpptes av och går därför själva och tittar på ruinen. Mikael går fram och tillbaka mellan oss och försöker komplettera med historier. Sakta men säkert försvinner vi från ruinerna till staden.

Efter en tids strosande, fikande och lite surfande på nätet är vi på väg tillbaka till bussen. Någon hittar en välfylld flaskbutik med fokus på öl. I bussen har den alltid lika glatt tjattrande Allen hörsammat en uppmaning att åka till en alkoholbutik och tar oss till ölbutikens filial som är intriktad mot vin och whiskey. I den senare butiken köper vi några öl och en del av dem går åt i bussen. I en rondell spexar chauffören och kör ett par varv i rondellen. Vi är omgivna av gröna fält och kom just ur en skogsdunge. Molnen har blivit lättare. Pratet i bussen handlar om skola och arbetslöshet i jämförelse mellan Skottland, Storbritannien och Sverige. Till vänster om oss ser vi hur någon spridit ut något ljust i en formation som liknar en ringlande väg. Det är mat till kor som följer varandra genom kurvorna. Vi möter mycket trafik.

I byn Freuchie kommer solen. Vi pratar om flygbasen i närheten och ser snart lite av den imponerande tågbron över Forth. I 40 år var det världens längsta järnbro. Nu skall den vara näst längst i sin kategori efter en bro i Quebeck. Det är från konstruktionen av den här bron som Thomas Bouch fick sparken år 1879.  Den som tog vid var Sir John Fowler (1817-98). Under bron ligger Hawes Pier i området som kallas Södra Queensferry eftersom drottningen brukade åka färja härifrån till bland annat St Andrews. Solen skiner försiktigt, vi bestämmer tid vid bussen, fotograferar bron och äter lunch. Det blir en fin rast.

När vi kommer in i Edinburgh är Allen så ivrig att peka ut slottet att han glömmer att svänga. Det löses med en U-sväng, att prata med en taxichaufför som var från Polen och inte visste var vi skulle och att vända bussen i en till u-sväng för att snart komma fram till Fettes College. För att vara snäll mot oss kör han in oss på parkeringen där vi egentligen inte får vara men där det finns bra fotovinklar. Hit skall Sean Connery ha levererat mjölk när han arbetade som mjölkbud och Tony Blair skall ha varit elev här. Vi fortsätter till ett köpcenter där vi tänkt tjuvtitta på drottning Elisabeth II:s lyxjakt Brittania genom fönstret i en restaurang. Fast det blir knepigt när hissen fastnar. Vi bryter upp den, hittar en annan hiss och använder rulltrapporna.

Vid ett kort shopping- och fikastopp hos Wollen Mill kommer Allen ut viftandes med en väska och med ett brett leende på läpparna. Han har investerat och är stolt. Fast lite sur blir han när han ser att den tillverkats i London. Väskan räknar han ändå med att använda mycket framöver. Snart checkar vi in på Holiday Inn i utkanten av Edinburgh. Hotellet är fint men det irriterar många att de tar betalt för internet.

Allen skjutsar in några av oss till Edinburgh och släpper av oss mittemot Rose Street. Det är pubgata nummer ett här i staden. Parallellgatan, George Street, är full av statyer och mer fashionabla barer. Vädret är grått igen. Det skall finnas en geocash med en webbkamera här någonstans. Den måste hittas. Någon går till puben Gordon Arms där fotbollsentusiasterna är i full gång. Med viss möda går några ända tillbaka till hotellet och någon tar taxi en del av vägen. Det blir sent för vissa men vi ser alla fram emot att titta lite närmare på Edinburgh i morgon.