Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 1. Sverige – Glasgow.

Vår resa börjar på ett besvärligt sätt. Flyget från Sundsvall till Stockholm är sent och tåget från Stockholm till Arlanda är också sent. På Arlanda vill inte dörrarna från tågplattformen öppna sig och släppa upp dem som kommit med tåget. De som kom från Sundsvall fick en rask promenad till anslutningsflyget, men det sägs att kaptenen på båda deras flyg var en och samma person. Solen skiner i Stockholm och det är över 20 grader varmt. I Edinburgh letar reseledaren, Mikael, rätt på bussen vi skall åka med och sedan gick vi till den. Det är tur att en stor del av den vandringen var under tak för det regnar och är grått här i Skottland. Enligt bussens termometer är det 16.5 grader varmt.

Vi passerar de två hästhuvudena, Kelpies, som är början på en nöjespark som skall byggas i utkanten av Glasgow. På Marks Hotel i Glasgow möts vi av Colin. Han kommer med ett brett leende, ett paraply och klädd i kilt. Kvickt springer vi upp på rummen och kommer ned för att följa med Colin på en visning av staden. Han berättar att Glasgow är största staden i Skottland och vad som gjorde att den växte. Tobak, socker, fartyg och tåg har haft stor betydelse för staden. Större delen av Skottlands befolkning bor i bältet mellan Glasgow och Edinburgh. Colin berättar allt man kan vilja veta om kiltar och om Willow Tea Rooms, som ritades av Charles Rennie Mackintosh vid mellan år 1896 – 1917. Det kom delvis till som fikaställen tack vare en viss Catherine Cranstons engagemang i Temperance-rörelsen, som ville ha alternativ till och svårigheter för alkholkonsumtion. Glasgows konstskola är mest känd av det Mackintosh ritade men delar av den brann för bara ett par veckor sedan.

Colin förklarar hur Celtic kom att bli Glasgows katolska fotbollslag och Rangers det protestantiska. Han pratar även om de ekonomiska Rangers fått av att de inte betalt skatten. Mikael antecknar så gott det år i regnet och översätter vad han får ihop. Vi stannar i ett bageri för att köpa mat till de som inte fått just något sedan Sundsvall. Nu är det 100 dagar kvar till den 18:e september då Skottland skall rösta om de vill vara självständiga från Storbritannien eller ej. Frågan delar landet och nationalistpartiet SNP driver frågan med viss iver. Ivrigast av alla är dess karismatiske ledare Alex Salmon. Han är nu Skottlands förste minister. Guiderna försöker förklara kärnfrågorna.

Utanför Konserthuset får vi veta att vi just nu står i det Z som shoppinggatorna formar. Det har gett området namnet “Gyllene Z”. Glasgow utnämndes 2008 till Skottlands musikhuvudstad. Här skall vara ungefär 130 konserter i veckan. Edinburgh, den evige konkurrenten, är i stället litteraturens centrum. Vi tittar på stadsvapnet och pratar om skyddshelgonet St Mungos uppenbarelser och hur de går igen överallt i staden. Nedanför det finns statyn av Skottlands förste förste minister, Donald Dewar. Klättrande på den statyn har förstört hans glasögon. Vi fortsätter ned till Nelson Mandela Place, som hette så när Nelson satt i fängelse och fick sin placering eftersom den Sydafrikanska ambassaden låg runt hörnet. Här går världens tredje äldsta tunnelbana under oss och det som en gång var börshuset ligger bredvid.

På den topografiska bronskartan visar guiderna hur städerna i hela Storbritannien utvecklats från öst till väst eftersom man då kan utnyttja att vindar för bort föroreningar i stället för skälper dem över de nya husen. Vi ser de vulkaniska kullarna som Colin jämför med ägg och kallar drumlins. Runt hörnet ser vi en grupp dansare med vägkoner på huvudet. De spelar in en reklamfilm. Runt hörnet ser vi varför de klätt sig så. Duke Wellington sittandes på en häst har fått en kon över huvudet. Colin säger att man gett upp att få bort den konen och att den därför blivit en symbol för Glasgow.

I George Square ser vi förberedelser för “Commonwealth Games” och ett antal statyer. Torget är döpt efter Kung George III och den som står högst upp av statyerna är författaren Sir Walter Scott, han som bland annat skrev Ivanhoe. Regnet och kylan börjar bli påfrestande. Vi vill också snart komma till middagen och går därför snabbt förbi statyn med den unga drottningmodern. Det är många fina hus runt oss och vi har blivit uppmanade att titta uppåt för att se dem men vi tycker att ganska många av dem är i dåligt skick.

Det blir en timmes lugn innan middagen. På den timmen hinner vi med en hel del, bland annat att hitta några geocashar. I hotellets restaurang är först både bordsplacering och service förvirrad men det reder ut sig och vi får en underbar måltid med många skratt där vi sitter vid våra runda bord med plats för färre än vi är. Efter maten går några tillbaka ut för att titta på staden nu när det är uppehåll. Någon hittar ända bort till Brew Dogs filial i Glasgow. Andra går och lägger sig. I morgon skall vi åka buss nordväst mot Fort William. Vi är lite nyfikna på hur whiskyn kommer att vara dit vi då kommer.