Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 4. Volcanoes National Park.

Flera av oss väcktes klockan 5.00 av vad vi trodde var kyrkan som äger vårt hotell. Senare visade det sig vara militären som börjat öva. Kyrkan skall en gång i tiden ha gått i konkurs och sålt land till militären. För pengarna startade de hotellet vi bor i.

Vid frukost tror vi att köket fått intrycket att vi bara skulle vara fem personer klockan 05.45. Möjligtvis för att 6 personer åt buffén som de igår kämpade hårt för att sälja till oss. 45 minuter senare var vi på väg mot samlingsplatsen för Volcanoes National Park. Där fick vi te, kaffe och en dansuppvisning innan vår guide, Cally, berättade om aporna och vandringen. Dansarna och musikerna kom från Sacola Cultural Center. Vår grupp och en till skulle leta efter Guldmarkattor och övriga grupper var här för gorillorna.

När vi skulle lämna samlingsplatsen hade en av våra fyra bussar gått sönder men vi och Cally fick plats i de tre kvarvarande. Det trots att ena bussen har gott om kuddar. Vägen vi åkte på är en gåva från en dotter till George W Bush. Från den plats där vi släpptes av gick vi genom ett odlingslandskap. Himlen var jämngrå och vyerna mycket vackra. Vi ser flera av vulkanerna och fick akta våra steg eftersom stigen var lerig och alla barn ville hälsa på oss. De större vill även ha våra e-postadresser.

Framme vid en liten ravin träffade vi en äldre parkvakt. Han var grönklädd, hade skäggstubb och var beväpnad med ett automatvapen. Medan vi stod bland myror som ville klättra uppför våra ben berättade Cally att vakten skulle följa med oss för att skydda oss mot elefanter och bufflar. När vi nådde ett bambusnår lämnade vi våra väskor och tog oss försiktigt fram på en lerstig mellan bambustänger medan vi tittade uppåt för att få syn på aporna. Vi såg dem bättre ju mer vi vande oss, men ändå blev det få bra bilder på dem. På hemväg kunde vi urskilja basen av Karisimbivulkanen (4507 m) som är högst bland Virungabergen och är gräns mot Kongo.

Lunchen åt vi på närbelägna Mountain Gorilla View Lodge. De ville egentligen ha 20 USD för sin buffé men Mikael och Jacob protesterade så att vi fick den mycket fina måltiden för 12.5 USD. Från måltiden på altanen och lite fågelskådning åkte vi till Virunga Lodge. På väg upp till den stannade vi för att fotografera sjön Bulera. Uppe vid lodgen kunde vi även fotografera Ruhondosjön innan vi gick upp till utsiktspunkten mot Muhaburavulkanen (4127 m). De två sjöarna kallas ofta för Tvillingsjöarna.