Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 2. Kigale.

Alla åt frukost i det fria. Det var en fin buffé som vi åt i lugn och ro trots att många av oss bara sovit några få timmar. Efter den träffar vi chaufförerna David, Fred, Innocent och Jacob. De är alla från Uganda och tar oss genom centrum, förbi stadshuset och till Camp Kigali Memorial. Där dödades 10 belgiska FN-soldater och det startade det planerade folkmordet år 1994. När David berättat sina historier får Mikael växla till att översätta från vad kongolesen Cyphrien säger när han guidar oss runt inne i huset. Det är soligt och fint.

Vi fortsatte till Kigali Memorial Center där vi fick rejält med introdukitoner till utställningarna. Det tog längre tid än vi först gissat för att se materialet men till sist vänder vi tillbaka till centrala Kigali. När vi kommer fram till ett köpcenter där vi tänkt växla pengar hänger regn i luften och vi åker till vår lunch som bokats till restaurangen Chez Robert Ltd. Medan vi äter vräker regnet ned så att det dundrar i taket och byttor ställs ut vid köket för att samla vatten från taket som läcker.

Efter lunchen skulle vi ha åkt till en marknad och sedan till det före detta persidentpalatset men regnet får oss att göra tvärtom. State House Museum heter huset och där såg vi resterna av presidentplanet och alla de gångar och rum som finns i Juvenal Habyarimanas hus. Några krontranor på rehabilitering intresserar oss också liksom de som övar till en dansföreställning.

Dagens sista stopp var i hantverksmarknaden. Då hade många redan fått nog av turistande. Tillbaka i hotellet ägnade vi oss bland annat åt baren och restaurangen. Flera hade även några timmars sömn att ta igen. Regnet kom inte tillbaka.