Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 7. Onsdag 10/5 2017. Amsterdam, del 2

Tillbaka i bussen åker vi en kort sträcka till bondgården Rembrandt Hoeve. Här väntar vi ett tag innan en kvinna anländer och berättar att korna som ger mjölken till ostarna heter Holstein-frisisk nötboskap. Sedan tar den energiske bonden Roel över och berättar om hur han gör ost och träskor. Det är poppel som blir träskor och han har sådana för olika tillfällen. Av och till använder han svenska ord som han lärt sig.

Klockan 11.55 är vi tillbaka i bussen och På väg hem åker vi längs Masstraat Churchill-Laan och sedan in på Waalstraat och Meerwederplein för att hitta ett hus där Anne Frank bott. Man vet var eftersom det finns en kort film där hon skymtar ur ett fönster. Vi ser den lilla statyn av henne med en väska i handen. Bokbutiken som sålde dagböckerna hon använde finns kvar. Vidare åker vi längs Roosveltlaan och ser de stora husen längs Diepenbrockstraat. Båtplatser skall vara billiga och hundskatten avskaffades vid nyår. Tidigare var den 100 euro per år.

På Stadionweg pratar vi om kontroversen med träden som står vid arenan som användes vid de Olympiska spelen 1928. De kan ha en koppling till Hitler. Husen byggda enligt den amsterdamska arkitekttraditionen är tillbaka på båda sidor av vägen och inne i bostäderna hör man allt vad grannen har för sig. Efter ett visst lirkande med bussen släpper vi av en person utanför Van Gogh-museet och förvånas över att se tre halvnakna ungdomarna vid Paulus Potter Straat.

Under en kanal håller man på att bygga parkeringar och vi ser en plats där flickor säljer sig med stöd av lag och skatteregler. På vänster sida kommer Riksmusset som var omdebatterat av religiösa skäl när Wilhelm II invigde det. Till höger på Stadhouderskade har vi Heinekens bryggeri och visningslokal.

Några barn som placerats i en grön balja med motor korsar vägen och vi pratar arbetslöshet och sjukskrivningar medan vi passerar Hermtitagemuseet och botaniska trädgården. Här i Waterlooplein finns fyra synagogor och de saknar el. Under andra världskriget var det för mörkt i dem för att de skulle kunna användas till deportering av judar. Nu skyddas alla judiska inrättningar i Amsterdam av poliskurer.

Mynttornet är framför oss och klockan på det visar tiden. I kanalen bredvid ser vi en öppen svart båt med en bar i mitten och en korg rosévin i aktern. Vi nära blomstermarknaden när vi släpper av ytterligare fyra av våra medresenärer. Färden går vidare rakt mot Centralstationen. Till höger ser vi de ibland skeva husen som står på pålar i stadens äldsta hamn och vi passerar Tornet av tårar innan vi kommer rätt för att nå fram till MS Alemannia och där vi är klockan 13.07.

Efter lunchen har vi resten av dagen för egna aktiviteter. Solen skiner fortfarande och har nu värmt upp staden. Allt är mycket trevligt. Det går ganska bra att gå själva förutom att några i gruppen fått en karta som visar att vår båt ligger på den plats där den låg förra året. Efter ett visst sökande på sidorna om Centralstationen och några samtal till Mikael blir allt bra. De drabbade är åter i skeppet innan middagen serveras.