Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 5. Måndag 8/5 2017. Mainz – Rüdesheim – Koblenz

Ms Alemannia börjar stäva mot Rüdesheim klockan 3 på morgonen och vi äter frukost tills ungefär när båten lagt till. Vid kajen ligger en park och vi ser staden en bit bort på vår vänstra sida. Det regnar lite lätt när vi går tillsammans med den danska gruppen in mot staden. Med dem tittar vi på St James kyrka från 900-talet, det centrala torget och snart även utsidan av tortyrmuseet. Kullerstenarna ger oss en lagom vaggande gång när vi fortsätter nedför Oberstrasse. Grupperna är någorlunda samlade fram till Drosselgasse men där sprids de kvickt. Det mesta är stängt eftersom klockan bara är 9 på morgonen.

Några av oss går till det stängda vinmuseet i Brömseburg-slottet och andra ser sig omkring i den lilla staden innan vi samlas i båten. Klockan är nu bara 11.30 och det blir nästan omgående lunch. Efter den börjar det finaste partiet av Rhen. Mikael och den spanske guiden David berättar i någon timme med hjälp av en mikrofon vad vi ser.

Ungefär klockan 15.30 anländer vi i Koblenz. Skeppet har kajplats i Rhen nära en linbana över floden. De flesta väljer att själva upptäcka staden men några av oss går med Mikael. Vi som gör det börjar vid det Tyska hörnet som tillägnats den tyske Kejsaren Vilhelm 1. Här pratar vi om historia och om floden Mosel som flyter på andra sidan av statyn.

Efter Kastorkyrkan och dess ryska inskription går vi en bit till längs Mosel på Peter-Altmeier-Ufer. Vi samsas med vandrare och cyklister tills vi svänger in till vänster på Kornpfortstrasse. Den tar oss till Firmungsstrasse som leder fram till Jesuitplatsen och minnesstatyn över Johannes Müller. Här går vi genom en del av Koblenz Rådhus och ser Schängelbrunnen vid Willie Hörterplatsen. Vädret är fint men lite kallt.

Vid Clemensstrasse minskar gruppen något och det börjar bli dags att gå tillbaka till båten, så vi svänger vänster och sedan vänster igen. Nu är vi på Poststrasse och följer den några meter till Josef-Görresplatsen. Där tittar vi på pelaren som i en fontän berättar Koblenz historia. Efter den är det lätt att hitta genom att gå till höger på Rheinstrasse och sedan vänster på Konrad Adenauer-Ufer, för där ligger båten.

Flera av oss tar chansen att åka linbana över Rhen till den stora borgen Ehrenbreitstein. I den finns flera små museer och allt är bra arrangerat och fint. Vi lyckas även få fina bilder från ovan över där Rhen och Mosel går in i varandra vid det Tyska hörnet.

På kvällen har de som ville en bra möjlighet att se vad som händer i Koblenz på natten. Båten kommer nämligen att kasta loss klockan 3 på morgonen. Då skall vi stäva mot Köln.