Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 2. Fredag 5/5 2017. Breisach

Tidigt på morgonen passerar vi slussarna vid Kembs och några timmar efter det anländer vårt fartyg till den lilla tyska orten Breisach. Vi ser väldigt få moln på himlen och här är det svalt när vi äter frukost. Efter den kvickar några sig iväg till tåget mot Freiburg. Andra väljer att ta det lugnare eller att följa med Mikael på en vandring i Breisach. Den börjar med att vi följer Rhen längs Rheinuferstrasse vid några stora träd där många kråkor för ett herrans liv. Vi viker av genom en liten park och går sakta upp mot Marktplatz. I korsningen nära där trapporna till kyrkan Breisacher Stephansmünster börjar vill inte alla följa med upp men vi som gör det pratar historia och om utsikter under klättringen. Vi ser tjurstatyn och stadshuset innan vi går in i kyrkan. Efter den passerar vi platsen där Häxtornet stått och går ned till Richard Müller Strasse så att vi står vid den mysigt familjära Restaurangen och Vinbaren Elsässer. Den är granne med en turkisk restaurang som heter Kappadokien. Mittemot oss har vi Hotellet Kaiserstühler Hof som är vackert täckt av klängväxter. Här fortsättter vi i lugnt tempo längs den lilla pittoreska shoppinggatan Neutorstrasse fram till Kulfontänen. I den snurrar en stor granitsten från Indien sakta i vattnet som kommer underifrån. Den sattes hit 1990 och från den svänger vi brant åt höger för att kunna följa Rheinstrasse tillbaka tills den bytt namn till Marktplatz och placerat oss nära kajen där båten väntar med vår lunch.

De som åkt till Freiburg har fullt upp med att handla, titta på utsikt, äta sparris och att beundra den vackra kyrkan. Staden är full av liv och studenter sitter överallt där det är möjligt.

Efter lunchen kommer några tillbaka från Freiburg och andra åker dit. Ytterligare några av oss stannar där ännu längre. Solen har blivit stark och temperaturen räcker gott för kortbyxor och kortärmat. Vädret är perfekt för att sitta ute i pittoreska Breisach eller för att fika bland kastanjerna och de många små kanalerna i Freiburg. Att bara flanera är underbart och det är svårt att föreställa sig hur det såg ut här i slutet av Andra världskriget när 85% av Breisach förstörts av allierade trupper.

På kvällen samlas vi i den stora baren i båtens för. Här presenteras delar av besättningen av Kapten Andre Foks från Holland som ordrikt och glatt poängterar att han är enda holländare på det här skeppet. Vi har fått ett glas sekt och får bland annat veta att vi skall ha en säkerhetsövning i övermorgon. Informationen om den repeteras på engelska, spanska, danska och svenska. Danskarna tycker att någon översättning till svenska borde vara överflödig eftersom de ändå talar så tydligt.

Huvudrätterna vid middagen idag är lamm, fisk eller det vegetariska alternativet gnocci med ostsås. Vi hinner smälta maten en aning innan båten lättar ankar för att åka mot Strasbourg. Klockan har nu hunnit bli tio på kvällen och ganska snart passerar vi nattens första sluss.