Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 1. torsdag 4/5 2017. Sverige – Basel – Kembs

Att incheckningsmaskinerna är trasiga ger oss en långsammare hantering än vi hoppats på men det går bra ändå. I Sverige är det en solig dag när vi kliver ombord på våra morgonflyg. Fem av oss lyckas ta oss förbi reseledaren Mikael. Vi byter i Amsterdam och där får vi vandra en lång sträcka inomhus på kort tid.

Framme i Basel träffas vi av några få regndroppar när vi går mellan flyg och ankomsthall men något regn kommer aldrig, trots att vissa väderprognoser hotat med det. Vår grupp blir nästan helt funnen vid bagagebandet och utanför har vi svårt att hitta busschauffören, Joao. Han är fåordig och kommer från Portugal. Mikael letar överallt och ringer ofta. Bussen kan både stå på flygplatsens schweiziska eller franska sida. Vi står på den schweiziska sidan och blir allt tröttare på att vänta. Till sist hittar vi någon som kan vara chauffören men han har en skylt med fel namn på och visar en bokning som bara delvis stämmer på oss. Reseledaren ringer lite till och sedan tycker han att signalementet är tillräckligt bra för att vi skall kunna sätta oss i Joaos buss.

I Basel vill chauffören först släppa av oss vid Balentor men då får vi långt att gå och svårt att bestämma plats för var bussen skall hämta oss. Det blir i stället ett varv runt den schweizisk-franska tågstationen innan vi kliver av vid konstmuseet och går tillsammans längs den aningen blöta St Alban. Mikael berättar litegrann och försöker göra geografin tydlig. Vi fortsätter nedför Steinenberg och på andra sidan den vägen ser vi Tinguelybrunnens festliga och rörliga metallfigurer. Bakom de svarta konstruktionerna ser vi en teater och den i ögonfallande Elisabethkyrkan. Vår grupp minskar i storlek när folk vill gå för sig själva och vid marknadsstånden på Barfotaplatsen är det bara några få kvar. Det är en solig dag.

Klockan 17.30 sitter vi i bussen igen. Joao kör över Wettsteinbron och förbi ett stort vitt mässcenter. Vi pratar om Basel. Längs Feldberg strasse pratar vi om de många fina blåa växterna (Blåregn) som planterats så att de skyddat kan klättra längs husfasader. Vi korsar Rhen igen på Johanniterbron och svänger höger upp på Elsässer strasse. Här passerar vi medicinbolag och pratar om dem och om banker.

Gränspassagen mellan Basel och Saint Louise i Frankrike är obemannad och verkar gå rakt genom flera hus. Vägen byter namn till Rue de Mulhouse och tar oss förbi flygplatsen, som ju också heter Mulhouse. Vi åker genom samhället Bartenheim och när vi når Schaeferhof kör Joao oss fram och tillbaka i ett par rondeller innan vi ser Kembs mycket stillsamman centrum. Nära det ligger skeppet vi skall åka med.

På skeppet MS Alemannia blir vi strax efter klockan 18.00 första grupp som checkar in på Ms Alemannia. Det är nog tur för vi skall bland annat dela båten med 100 spanjorer. Middagen kommer att serveras klockan 20.00.

Efter att vi mätta gått till våra hytter började skeppet att stäva från Kembs och mot Breisach.