Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 7. Amsterdam

Trots förseningen i Koblenz kommer vi som planerat till Amsterdam och här har vi fint väder. Några tunna vita moln syns på en annars blå himmer när vi stiger in den vita bussen som står vid slutet av ett område där man arbetar med kajen. Chauffören pratar om ett annat schema än det vi skall ha. Mikael ringer några samtal och det visar sig att vi skall åka med den röda buss som nu ställt sig bakom den vita. Vi byter buss samtidigt som lokalguiden, Monika, parkerar sin cykel vid staketet mot vattnet. Berättelserna börjar omedelbart med att hon pekar ut det nya Justitiepalatset och berättar att stadens namn kommer från ”dammen på floden Amstel”. Monika visar kyrkor, förklarar gatu- och kanalnamn, pekar ut djurparken, visar var Rembrandt bott och pratar om husbåtar. Chauffören, Andrej, kör lugnt på de ibland smala och oftast förvirrande gatorna. Det är nästan ingen trafik och vi trivs med de ibland humoristiska berättelserna och att solen nått en lagom styrka.

Efter ett par timmar passerar vi Heinekens stora hus och fortsätter ut till ett område utanför centrum dit Rembrandt brukade komma för att måla. Vid en väderkvarn står en häger och jagar fisk. Den fastnar på många kort. Några av oss passar på att titta på Rembrandtstatyn bredvid väderkvarnen innan vi sätter oss i bussen igen och åker förbi det som varit hus för rika personer. Utanför dem finns små och nästan runda hus som kvinnor använde för att dricka te i. Floden flyter bredvid oss och där ser vi en och annan kanotist innan vi svänger in till bondgården Rembrandt Hoeve. Här får vi en energisk beskrivning av hur man tillverkar ost och träskor. Vi handlar av bonden och åker tillbaka mot centrala Amsterdam.

Längs vägen berättar Monika många historier. Nu handlar mycket om arkitektur och hur folk lever här. Hon berättar att många kvinnor slutar arbeta när de får barn och att männen får 2 dagars pappaledighet. Snart hamnar vi på en bro som kallas Dolly Parton-bron eftersom den ser ut som en jättelik bh. På andra sidan den får vi se ett nytt bostadsområde som delvis är byggt på pålar och delvis flyter. Sedan bär det av tillbaka till båten. De flesta av oss äter lunchen här. Efter den rör vi oss precis som vi vill i Amsterdam ända till middagen. Vädret är fortfarande med oss även om det kommit fler moln nu.

Kort innan middagen har kineserna bokat hela båtens stora bar för att fira sin nationaldag. Flera av oss märker det när den kinesiske reseledaren, David, sjunger i mikrofonen för hela båten. Om det var med flit vet vi inte men när vi sätter oss till bords märker vi att nationaldagen är ett känsligt ämne. Några av kineserna agerade kritiskt mot firandet och andra blev arga på det. Kypare och reseledare säger till de upprörda att lugna ned sig men de kommer tillbaka till ilskan lite då och då. Efter middagen går några av oss ut och studerar det mycket aktiva nattlivet i Amsterdam. Andra stannar på båten och packar i lugnan ro.