Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 5. Rüdesheim, “Romantiska Rhen” och Koblenz

Skeppet anländer i Rüdesheim ungefär som planerat och vi kvickar oss ut på piren. Schemat har ingen guidning i staden men reseledaren har ändå lovat att visa vägen och berätta om staden. Båten ligger nära campingen och den är en bit från centrum. Efter att ha gått tio minuter längs vattnet korsar vi en järnväg och samlar ihop oss nära en trafikerad väg. En liten kullerstensgata tar oss från den och upp till stadens torg. Där pratar vi om Rüdesheimer Kaffe, vin, vinfestivalen och Jakobus-kyrkan innan vi vandrar vidare upp till Obere Strasse. I en t-korsning ser vi ett tortyrmuseum och en restaurang. Lite längre ned på Obere Strasse passerar vi nedre stationen för linbanan upp till minnesmonumentet för skapandet av Tyskland år 1871. Några av oss åker dit och andra stannar nere i staden för att titta på Siegfrieds Mekaniska musikkabinett och Drosselgasse. Flera av oss provar den alkoholhaltiga drycken Rüdesheimer Kaffe och några tar ett glas vin. Båda passar bra nu när butikerna knappt öppnat och solen värmer.

På väg tillbaka till båten från den pittoreska staden passerar ett tåg lastat med militärfordon. Pansarvagnarna blir en intressant kontrast mot de grönvita bladen på vinrankorna som nu nästan är färdigskördade.

Samtidigt som vi sätter oss till bords för att äta lunch lämnar båten kajen och stävar mot ”Den Romantiska Rhendalen”. Det är ett UNESCO-skyddat avsnitt av floden och vi får uppleva det i strålande solsken. Många av vinodlingarna är på branta sluttningar. Nära höjdpunkten, Lorelei-klippan, vill skeppets bar sälja en speciell drink och de spelar även musik i högtalarna. Vi är många som njuter på däck.

Tidig eftermiddag kommer vi fram till Koblenz och vi träffas så fort vi kan på kajen för att få en guidning i staden. Vädret är underbart och vi går först längs floden Mosel, där båten ligger, till Deutsches Eck. När vi pratat klart om Willhelm !, linbanan till Ehrenbreitstein och hur det här området byggdes upp går vi till Castor-kyrkan och pratar om Napoleon och de ryssar som motade bort honom från Koblenz. Några steg till tar oss till en fontän som beskriver stadens historia och till sist skiljs vi vid Jesuitplatsen. Alla går åt sitt håll och vi träffas igen vid middagen på båten. Efter den kommer Milka att spela musik i baren.