Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 4. Speyer, Heidelberg och Mainz

Vi anländer tidigare än utlovat till Speyer och där värmer solen när de flesta av oss sätter sig i en vit buss med en Harald vid ratten. Himlen är klar och några resekamrater har redan hunnit besöka sevärdheterna, katedralen och tornet Altpörtel, i den lilla romerska staden. I bussen har vi även med oss några från båtens andra grupper. Mikael berättar lite översiktligt om romre, kyrkan, de åtta gravarna i katedralen, tornet och om föränderliga regionsindelningar. När vi kommer upp på bron över Rhen ser vi katedralen tydligt på vår vänstra sida och skogarna nära Mannheim och Ludwigshafen är framför oss. Föreläsningen handlar nu om och att bara Stuttgart och Karlsruhe är större än Mannheim i området Baden-Würtenberg. Vi diskuterar industrier och att Kurfurstarna, som hade makten att välja kejsare, flyttade från Heidelberg till Mannheim. Harald väljer att köra genom småstäder i stället för att använda motorvägen.

I Heidelberg berättar först reseledaren lite om den staden och sedan stiger vi ur bussen vid Neckar-Müntzplatz. Där möter den energiske lokalguiden Anina oss. Hon kan prata en del svenska men föredrar att gå via Mikaels översättningar. Tempot är högt och vi går ganska omgående till linbanan upp till borgen för att höra berättelser om studentföreningar, krig, arkitektur, vinterkungen och den jättelika vintunnan som klarar att ta emot 228.000 liter vin från tiden då bönder betalade skatt med vin. Vid tunnan ser vi spjuvern Perkeo som aldrig tackade nej till ett extra glas vin och slutligen dog av att han drack dåligt vatten.

Tillbaka i den nedre delen av Heidelberg börjar vi vid madonnan på torget Kohlenmarkt, som låter väldigt likt reseledarens efternamn. Där ser vi att man börjar förbereda en höstfestival och hör om hur protestanter och katoliker kämpat om folkets gunst. På det närbelägna marknadstorget förbereds ett bröllop och på andra sidan den protestantiska katedralen följer vi en kullerstensväg till den gamla stenbron och historien om hur ett vulkanutbrott år 1783 på Island kunde höja vattnet i Neckar så att alla träbroar i Heidelberg förstördes. Efter att ha studerat den nya broapan i brons tittar vi på studentrestaurangen Schnookeloch och hör berättelsen om hur familjen familjen Knösel började tillverka ”studentkyssar” av chocklad år 1863. Vi avslutar med berättelsen om den rike hugenotten som byggde ett stort hus här på 1500-talet. När vi skiljs åt väljer några att följa med Anina och Mikael in i katedralen. Den har varit delad mellan katoliker och protestanter samt är tillägnad den Helige Anden. I kyrkan ser vi reklam för blomuppsättningar.

Ett vägbygge gör att trafiken går mycket långsamt tillbaka. Harald löser det med att åka genom flera byar och förorter till Mannheim. Båten ligger vid en kaj som egentligen rederiet Viking brukar använda och vi lämnar kvadratstaden så snart den siste av kineserna kommit ombord. Kort efter lunch blir det en säkerhetsövning där alla hamnar längst upp på soldäck med oranga flytvästar. Före middagen vankas det bakverk i baren och att vi anländer i Mainz. Efter måltiden är det musik i baren eller ett nattligt besök i staden som gäller.