Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 3. Strasbourg

Det är en gråmulen och dimmig dag när vi står utanför båten och väntar på buss och lokalguide. Exakt klockan 09.00 kommer bussen, men inte guiden. Eftersom guiden inte finns med berättar Mikael några översiktliga historier medan vi bland annat passerar Främlingslegionens hus. Chauffören, Lionel, kör oss till busstationen där guiden Denise Gonel väntar på oss. De tar oss tillbaka förbi båten, Främlingslegionen, en ny ortodox kyrka och parken Orangeriet. Allt går via kortfattade översättningar av reseledaren. Färden fortsätter förbi Europarådet, domstolen för mänskliga rättigheter och Europaparlamentet, men det syns inte alls i dimman som nu ligger tjock över Strasbourg. Ett vägarbete tvingar oss närmare parlamentet och då syns det lite bättre. Nära det korsar vi ett bostadsområde där husen skänkts till staden av en rik man som ville att husen skulle användas som bostäder åt fattiga. Hyran där skall vara hälften av en vanlig hyra. Lionel kör sedan till de tyska kvarteren och husen som står kvar sedan Strasbourg först var tyskt. Vi rundar rondellen i Republiktorget och kör längs det stora gamla postkontoret. Denise kallar det för monstret. En kort sträcka efter det svänger vi höger och följer floden Ill förbi det gamla tullhuset och några kyrkor innan vi är framme vid Henri Dunant-torget, där vi lämnar bussen.

Vi börjar vandringen med att prata om de, så kallade, täckta broarna som är tyska och franska försvarsinstallationer. När kullerstenarna tar slut svänger vi höger på en grusväg längs vattnet och pratar om husen som Denise kallar för halvtimrade. Det är vackert med husen och deras spegelbilder men bilderna försvinner nu snabbt när en stimmig skolklass kommer paddlandes i färggranna kanoter. Vi går åt samma håll som de paddlar och över den bro som vrids undan om större båtar behöver passera under. Men vi kommer inte långt för vid Mühleplan vill många olika fordon fram. De åker sakta och tränger in oss mot väggar till restauranger och andra hus. Här har det varit skråindelat och vi får lättare att ta oss fram när vi passerat garvarnas hus. På Zix-torget ser vi flaggor för de olika skråna, provar pepparkakor och får veta hur man lagar riktigt god mat i rätt sorts kärl. Det passar bra till julbutiken som följer innan vi når St Thomas-kyrkan, som varit katolsk men nu är protestantisk och som var viktig för reformationen. Vi pratar om att alla stadens präster är stadsanställda och betydelsen av Napoleon, Gutenberg och Luther. Bakelserna Kougelhopf studeras tillsammans med en uppmaning att äta dem med vin eller en nubbe sprit. Till vänster ser vi platsen där den då 22-årige Mozart fick sitta kvar i tre veckor i väntan på att en översvämning skulle rinna undan. Vi ser även Gutenbergtorget och senare den stora katedralen, som byggdes år 1015 och sedan igen mellan 1172 – 1439. Första gången brann trätaket upp. Fullt så varmt som i branden har vi det inte nu men solen värmer oss bra när vi får en kort tid för oss själva innan en buss kör dem som vill tillbaka till lunchen på båten. Chauffören den här gången heter Frederic och nära båten håller vi på att krocka med två personbilar som kör helgalet, men vi klarar oss. Det blir en glest besökt lunch på båten.

Under eftermiddagen skötte vi oss själva. Många njöt av solen i Strasbourg och andra nära och på skeppet. Ikväll vankas det Piratmiddag, musik och sent tilltugg innan vi börjar stäva mot Speyer i Tyskland.