Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 2. Basel

De flesta av oss åt frukost sent och strax därefter stod vi utanför MS Alemannia tillsammans med en liten grupp ryssar och väntade på en buss. Den tog med oss till universitetsområdet i Basel och det började duggregna precis när vi steg ur. Under taket till en av schweiz äldsta universitets entréer hörde vi berättelser om staden, universitetet, kända akademiker som varit aktiva här och folkgrupper som påverkat Basel. Regnet lugnade ned sig och vi fortsatte vandringen mot den evangelisk reformerta Peterskyrkan och ned mot Fischmarkt och Fishmarkt-fontänen, med sina tre figurer. Efter det tar vi oss över stadens marknadstorg och gömmer oss inne i det vackert röda stadshuset (byggt i sandsten 1504 – 14) från regnet som kommit tillbaka. Historierna om Basel, schweiziska kantoner, biskopssätet och konstnärer fylls på längs vägen. Vid Barfotaplatsen tittar vi på Fransiskanerkyrkan som blivit ett historiskt museum och runt hörnet från den måste vi lirka oss förbi högljudda gatuarbeten längs Steinenberg för att komma till Tinguelys fontän. Från den tar vi oss upp till det stora konstmuseet. Där var en gång Dostojevsky på besök för att se en målning av Holbein och nu marknadsförs en utställning med Chagall. Runt hörnet föjer vi Rittergasse till den stora evangeliskt reformerta sandstenskyrkan Münster som byggdes från år 1019 till år 1500. Många av oss går in i kyrkan och vi lyckas även få se när Münsterfärjan tar sig över Rhen utan motor. Från utsiktsplatsen över floden ser vi Mittlere Rheinbrücke som byggdes av judar år 1225. Drygt hundra år senare blev de dödade och bannlysta efter att ha beskyllts för att ha fört med sig pesten till Basel. Lite efter rundvandringen träffas vi utanför universitetet och åker tillbaka till båten.

I samband med lunchen kom solen fram och den blev allt starkare när vi börjat åka på floden. Ganska snart når vi slussystemet vid Efringen-Kirchen. Där är det många som ser slussningen på däck och av den får några en ofrivillig dusch.

Efter slussarna är det dags för kaptenens välkomstdrink och en säkerhetsgenomgång innan middagen dukas fram. Middagen kommer att följas av att Milka spelar musik i baren och att vi får ett sent tilltugg.2