Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 7. Swakopmund: Båttur utanför Walvis Bay.

Vi äter frukost och åker iväg klockan 07.45. Trakten är täckt av en tjock dimma och det är svalt ute. Strax före 08.30 står vi på kajen nära restaurang Anchor och väntar på att katamaranen Silvermoon skall komma in och hämta oss. George åker iväg för att ordna annat och vi är ombord klockan 8.56. För att kunna ta oss upp på däck måste vi konkurrera om platsen med en stor säl.

När Silvermoon stävar ut ur viken berättar den gladlynte och skäggige guiden Bill att sälen vi just såg är traktens största hane men att han är förhållandevis liten ändå. Han vägar nog bara 180 – 200 kilo. Nicolas hoppar snart i vattnet och Kawachena kommer upp på andra sidan. Han är lite lugnare och vi får veta att namnet betyder ”liten”. Bill berättar om hur sälars hud egentligen alltid är torr och att de som arbetar på cirkus balanserar bollar på morrhåren. Chanika heter den mörka unga mannen som kallar på Kawachena. Båda djuren är Sydafrikanska pälssälar (Arctocephalus pusillus) och det finns ungefär 2 miljoner sådana i närområdet. Bara hanar hoppar ombord på katamaranerna. Bill säger att honorna är för blyga för att göra så och att sälarna är släkt med alaskas brunbjörnar.

Kaptenen på Silvermoon heter Joe och Matthew är namnet på skötaren som nu står bakom oss. Bill pratar om att Benguelaströmmen för med sig mycket plankton och att det tillsammans med temperaturen här främjar ett rikt djurliv. Vi ser Kapskarvar (Phalacrocorax capensis) och får veta att det finns 600.000 av dem här och att de äter 100-300 gram fisk per dag. Med den statistiken vill Bill visa vilken omsättning av och tillgång på fisk som finns här. Han pratar om att flamingo blir rosa av att äta ämnet rododoxin och att de vita pelikanerna (Pelecanus onocrotalus) inte flyger när det är dimma och det är det fortfarande. Det blir många anekdotiska och roliga historier. Vissa tycker Bill att Mikael inte skall anteckna men han är stolt över att en ”brun mås” (Han menade förmodligen en Patagonienmås, Chroicocephalus maculipennis) nyligen åt från hans hand. De säger han är från Antarktis och att de mycket sällan syns här.

Forsättningen finns här: Dag 7. Swakopmund: Båttur utanför Walvis Bay. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.