Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund.

Vi är beredda att åka iväg när någon av oss ropar att en person fattas. Snart ser vi honom ilandes i mörkret mot oss. Han kommer precis i tid och vi lämnar parkeringen enligt plan klockan 06.15. På väg mot landningsbanan och receptionen möter vi en vit bil med flak. Det är väskbärarna som hoppas få arbete hos oss men som kommer för sent. I bussen skämtar vi om inlämning av nycklarna som den första receptionisten sa skulle finnas i dörren. Innan vi första natten nådde tälten hade vi roat oss med att tänka ut vad som skulle hända om nycklar inte fanns där.

Till frukost hör vi ett underbart kvittrande i buskarna men vi kan inte ägna mycket tid åt det för bussen börjar rulla ut från grusparkeringen vid receptionen klockan 07.30. Då har ljuset börjat bryta igenom. Väg C 19 mot Solitair leder oss fram till en grind med horn av Kudu. Vi svänger höger och får nästan direkt en Oryx bredvid oss. Vi stannar och fotograferar och pratar om hur de kan fastna med hornen i staken. Då är det svårt att hjälpa dem eftersom de är så orädda. Till och med lejonen jagar dem med försiktighet. Vi står på en bred grusväg. Himlen är helt blå och solen lyser rött.

Det är 72 kilometer kvar till Solitaire och bergen vi har framför oss är brunöda. Bilar syns på långt håll eftersom de river upp stora dammoln. På fälten växer små silvriga buskar och en oryx springer upp framför bilen. Vi kör försiktigt så att den inte skall skrämmas till att trassla in sig i staketen. Snart lugnar den ned sig och vi kan fortsätta i skuggan av ett berg. Det är skarpa kontraster i ljuset uppe på bergen.

Klockan 8.20 stannar vi vid ett bo för vävarfåglar. Det är gjort av gräs och tar visst 3-6 månader att färdigställa. Vilket gräs som används beror det på säsong. Flyttar sedan en av vävarfåglarna så flyttar alla. En Korhaan går för långt bort för att alla skall kunna se den. Det kvittrar i närheten av oss och skuggorna har nu blivit långa. Vi ser gula små blommor som lokalguiden kallar för Devli’s Thorn och som vi nyligen identifierade som Tiggarnöt.

Fortsättningen finns här: Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.