Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 3. Windhoek: stadsrundtur

Många av oss äter frukost strax efter att restaurangen öppnat och vi får lätt att komma iväg klockan 08.30 som planerat. George kör på en fint asfalterad väg med lite trafik mot kullen med Presidentpalatset. För att komma nära det måste vi backa och göra en u-sväng och sedan följa det svarta staketet med de guldfärgade blommorna. Vi stannar och pratar om att husbygget påbörjades 2006 av sydkoreaner men att det gick så fort att kvaliteten blev lidande. Kineser fortsatte och nu är det sydafrikaner som bygger. Korruption har lett till att huset ännu inte är färdigt. Här bor nu Namibias tredje president sedan självständigheten. Den andra bodde här också men inte den förste. Blommorna på staketet är landets nationalblomma, Welwitschia (Welwitschia mirabilis) och den växer i öknen.

Under vårt varv runt palatset tar Laurent Kabila Street oss ut till den större Robert Mugabe Avenue och den leder oss förbi flygbolaget Virgins träningslokal och in mot centrala Windhoek. Medan vi åker pratar vi om att den nuvarande presidenten Hage Geingob tillåter konkurrens och avvikande åsikter. Det understryks med hur Harambesystemet (betyder ”arbeta tillsammans”) nyligen visade att han har mer stöd hos befolkningen än vad landsfadern Sam Nujoma hade.

Vi fortsätter med att prata om folkstammar och politiska partier. Nuvarande presidenten har stöd från fler stammar än vad de första två hade. Flygbolagets träningslokal passeras igen och vi ser var Project Hope håller till följt av något som kan vara Frimurarnas tillhåll eftersom det heter Freemans Hall.

Det blir nästan ett helt varv i rondellen utanför den aktiva luterska kyrkan, Christ Church, innan vi kliver av på parkeringen utanför den. Klockan är bara 9.36. Man skall ha påbörjat bygget av den här kyrkan år 1907 och blivit färdig 1910. Under tiden var det stökigt mellan tyskar och lokala stammar, bland annat Namastammen. Tre olika arkitektoniska stilar blev det när taket importerades från Tyskland, de tre klockorna från Frankrike och Carraramarmorn från Italien.

Vi pratar om landets 13 stammar och hur de kommunicerar med varandra. George talar 6 av Namibias språk men inte det speciella San-språket. Den folkgruppen är nomader och användes av kolonisatörerna som spårare och i jordbruket. Han berättar att den största gruppen är Ovambo och att de är från norra delen av landet samt att de oftast inte talar det med holländska besläktade språket Afrikaans eftersom de arbetade med järnvägar och gruvor.
Inne i den kalt vita kyrkan ser vi en stor tavla med tyska namn. Mikael översätter att det handlar avlidna tyska militärer, kvinnor och barn. Texten hänvisar till kejsaren i Tyskland, tyska medborgare och Schutztruppe (Skyddstruppen). När vi lämnar kyrkan går vi i solen över Mugabes aveny mot trädgården utanför Parlamentshuset. Utanför ingången stannar vi och pratar om de 107 ledamöterna som arbetar här inne och att en tredjedel av dem är kvinnor. Bakom oss har man spärrat av parken eftersom man vill skydda den mot besökares slitage nu när det varit ont om regn.

Vi fortsätter med att prata om de tre bronsstatyerna i parken och att de föreställer ǀKhowesinstammens (Nama) kapten Hendrik Witbooi, Samuel Mahara från Hererostammen och nationalhjälten Hosea Kutako. George favorit är Hendrik som finns på flera av Namibias större sedlar. Han hör också ihop med en sammandrabbning i Okahandja och det skall vi få veta mer om senare.

Fortsättningen finns här: Dag 3. Windhoek: stadsrundtur, del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.