Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 18. Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe: Victoriafallen.

Klockan är 08.35 när vi lämnar hotellet med all vår packning och då är det bara kocken hos ungrarna som är vaken. Vårt första stopp är vid ett köpcentrum där George behöver fylla i fler papper för att vi skall komma in i Zimbabwe och för att köpa is. Ett tiotal vårtsvin letar mat på marken utanför och ibland kastar lokalbefolkningen sten på dem. Intervjuerna om vad som varit bäst på resan fortsätter medan vi väntar och vi förstår snart att vi är många som uppskattat naturupplevelserna. Några av oss drömmer om svensk mat och konstaterar att det kan behöva bli billig mat ett tag efter att vi kommit hem så att vi får råd att snart resa igen. Medan vi pratar går tre kamouflageklädda militärer förbi. En mild vind ger oss en bekväm temperatur men det händer att en starkare vindpust drar upp sand till små tillfälliga virvlar. Himlen är fint blå och vi fortsätter färden klockan 09.01 men då har vi inte fått tag på is.

Längs vägen ser vi bufflar och vita fåglar och på förarsidan löper ett staket som skiljer oss från ett fält där säd odlas. Lastbilar, som nästan alla är vita, väntar på att få komma till färjan mot Zimbabwe eller Kongo. Hos macken Engen får vi tag på is och där pratar vi även igenom gränsprocedurerna vi har framför oss.

George kör vidare på väg A31 rakt på mot Zimbabwe och berättar hur vi skulle ha åkt om vi ville till Zambia. Samtidigt möter vi en vägskrapa.

I gränsstationen finns två pelare som är vita nedtill och gröna på toppen. De har även ett grönt streck längre ned och skall skydda gående mot fordon men är båda omkullkörda.

George är först in i passkontoret men när han kommer fram till luckan märker han att han glömt pennan. Det stoppar kön en aning men löses ganska snart. Medan vi köar ser vi hur lamporna i kontoret börjar dammas av med en vippa gjord av strutsfjädrar och att det hänger många spindelnät i över vår kö.

Nu har klockan hunnit bli 09.45 och vi har kommit fram till Zimbabwes gränsstation. De två tilltygade limousinerna är här och en man i lila jeans och svarta sandaler delar ut immigrationspapper till oss som köar. På hans svarta t-tröja står det ”Africa is not for sissies”. Vår chaufför berättar att den mannen brukar sälja t-tröjor med tryck. George har köpt flera tröjor av honom och då har trycket varit resans färdväg.

Det är många lastbilar här och vi har ivriga österrikare före oss i kön. Fönstren till passkontoret putsas utifrån och på ena tv:n bakom oss visas en film med svenska fåglar och djur samt en natur som också ser svensk ut. Vissa av bilderna är tagna på vintern och med snö. Filmen varvas med information om hur HIV kan förebyggas och genom den uppmanar National AIDS Council alla att testa sig. Bara Hinsense-apparaten används för filmerna och den Samsung-tv som hänger till vänster förblir svart. Till höger om Hinsense-tv:n hänger en stor bild av Zimbabwes President Emmerson Dambudzo Mnangagwa.

Fortsättningen finns här: Dag 18. Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe: Victoriafallen. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.