Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 17. Chobe: Gamedrive och båtutflykt.

Klockan är 6 på morgonen och det är mörkt när Jack och Rocky kör oss tillbaka till Sedutu-entrén. Inne i parken börjar vi med att titta på Vitryggiga gamar (Gyps africanus). Några av dem sitter i träd men många är ute och flyger. Vi ser också Spårrgäss (Plectropterus gambensis) och två stycken ettåriga flodhästar (Hippopotamus amphibius) som vi tycker ser ut att vara nervösa. På himlen har vi nu mörka moln med något som liknar ett gult streck.

På en raksträcka ropar reseledaren till av att han sett något i buskarna till höger. Vi backar och har snart en perfekt vinkel för att se och fotografera en lugnt betande Sabelantilop (Hippotragus niger). Det är en hane och den sortens antilop är ovanlig och skygg. Vi åker sakta vidare så att de bakom oss får en bättre vinkel.

Jack stannar till lite kort och tittar ned på en blodig skalle från en Impala. I träden ser vi gamar och en Skrikhavsörn (Haliaeetus vocifer), sedan ökar hastigheten bort till en plats där det redan står flera jeepar. Vår position blir först dålig men vi ser att många lejon ligger i ett gräsområde. Vi sträcker på oss för att kunna fotografera. Bilarna flyttar sig då och då för att få bättre vinklar och för att ge varandra öppningar medan lejonen tar det lugnt, men hur många är de egentligen? Vi tror oss se minst 14 stycken och två av dem är yngre hannar.

Chauffören kör vidare en kort sträcka och vänder sedan tillbaka. Ibland ser vi impalahannar som bråkar eftersom det är säsong för det. De är så nära oss att vi från jeepen hör de lätta smällarna när hornen slås ihop och hur djuren ylar innan de ger sig på varandra. En del av våra bilder på stångningarna blir riktigt bra.

I närheten går ett vårtsvin lugnt förbi och vi hör roliga läten från Hjälmpärlhönsen på marken. I samband med att lätena kommer sträcker hönsen på halsen. När vi just varit nere vid vattnet och skall upp möter vi en jeep fylld av äldre kvinnor. En retsticka i vår jeep kallar dem för en syförening. Tillbaka uppe på slänten pekar Mikael på en buske där fåglarna är mycket aktiva. Det är något som skrämmer dem men vi lyckas inte se vad. Närmare oss flyger en Toko förbi. De tidigare mörka molnen har nu blivit tunnare och det gula strecket har blivit vitt. Mellan dem har det skapats en blå yta.

Vid oss finns snart en Blåkråka och vi hör hur en annan fågel larmar. Det får oss att undra om den larmar för att något kattdjur är i närheten eller kanske för en orm. Molnen har ändrats till jämngrå och den blå ytan vi såg tidigare har nästan helt försvunnit.

Fortsättningen finns här: Dag 17. Chobe: Gamedrive och båtutflykt. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.