Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive.

Här verkar fåglarna vara tidsinställda för de börjar kvittra precis klockan 6. Vi kommer ändå till frukosten i omgångar från ungefär klockan 7 till klockan 8. Två stycken kommer ytterligare en timme senare. De som var tidiga fick höra ägarinnan berätta om när en flodhäst attackerat en av deras båtar i december. Allt gick bra förutom att tänderna gjorde hål i båten.

Efter frukost har vi det lugnt och bekvämt. Många av oss fotograferar djur och natur. George är inne i staden för att hämta kontanter, tanka bussen och för att försöka att ordna ett bybesök åt oss. Han blir försenad av att bankköerna är långa nu när folk precis fått sin lön. Varefter något händer informerar han oss via Mikael. Vi skulle komma iväg klockan 10.00 men nu händer det inte mer än att djuren rör på sig och att Henk gör i ordning sin båt för avfärd. Han skämtar om att vi kanske vill åka med honom i stället. Till sist balanserar de av oss som är vid receptionen tillbaka mot våra tält på spången över den vattentäckta trädgården och lämnar hotellet klockan 11.50. Det är 20 minuter efter att vår chaufför anlänt.

I bussen får vi veta att det inte går att ta sig fram till någon av de tre byarna som vi hoppades var alternativ för den vi skulle besöka. In i det sista höll vi tummarna att George skulle hitta något alternativ men det har misslyckats. Han berättar om negativa reaktioner han fått i byarna och att många där är plågade av situationen med vattnet. Medan vi pratar ser vi hur folk tvättar, badar och fiskar i vattnet som täcker åkrarna. Från bussen kan vi ibland titta rakt ned i korgarna hos kvinnor som har fångat små fiskar. De temporära tälten är mörkgröna och rektangulära där de står lätt synliga från vägen. Lokalbefolkningen har anpassat sig så att de nu paddlar ut till sina översvämmade hus. Där det finns tunnlar under den nya vägen rinner vattnet snabbare och där leker barn. Skulle vi följa skylten till höger vill den föra oss till Liskiles kombinerade sjukvårdsklinik och skola. På samma sida om vägen möter vi en kärra som dras av två ljusbruna kor. När vi ser den väl skyltade byn Mumbanes till höger berättar George att byborna sprang iväg när han ville fråga dem om vi kunde komma på besök. Här är det gott om ler- och sandhögar på den breda grusvägen. När vi nått Kalimbesa kommer asfalten och vi följer väg B8 åt vänster. Enligt skyltarna har vi 20 kilometer kvar till Bukaro.

Fortsättningen finns här: Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.