Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando.

Till frukost tar vi många bilder av den vackra soluppgången och klockan är 06.55 när vi sätter oss på det täckta flaket. Klockan 07.37 kliver vi av på parkeringen där vår buss står. Längs vägen pratar vi om flodhästarna vi hörde tidigare i morse. Dan är en bra chaufför och vi har förstått att han är framgångsrik med motorcyklar men uppskattar att han använde en mer modest körstil när vi satt på flaket.

George sätter sig vid ratten i ”monstret” och kör en kort sträcka på en lerväg. Den kantas av kor och när den tar slut svänger vi höger. Ännu har vi inte haft några hål i vägen. Himlen täcks av spräckligt mörka moln och på den här större vägen väjer vi för getter, hål och några enstaka vandrare. Ibland är det någon av de många åsnorna som blockerar vår framfart. Det går sakta och barn vinkar ofta glatt till oss. När vi åker med ena hjulparet på asfalten och det andra i vägrenen går det riktigt bra. Till vänster om oss följer tre ensamma elledningar vägen.

I byn Xaoga har vi herdar och kor utanför fönstren. Vi ser poliser i arbete, något som ser ut som en byggd rödvit båge och på förarsidan finns ett robust hägn. Busshållplatsen har en handskriven lapp i stället för en skylt och getter betar lite här och var.

Klockan har hunnit bli 09.08 när vi svänger vänster mot gränsen. På fälten ser vi ibland skal av bilar. Några av dem är rostiga och andra ser ut som att man nyligen tömt ramen på allt innehåll. Tio minuter senare stannar vi för att titta på och få husen beskrivna. George säger att det är svårt att stanna vid byar eftersom det är vanligt att boende kastar sten mot dem som stannat. Här ser vi konstruktionen av trä, rötter och lera som vi pratat om tidigare. Kobajs används gärna i leran eftersom husen då får en behagligare temperatur inomhus. Små flickor står på andra sidan vägen och tittar nyfiket på oss. De runda taken till vänster skall vara typiska för den här trakten medan de fyrkantiga på andra sidan hör till folk från norra Namibia. I mitten av byarna finns de viktigaste husen. Männen bor med barnen till höger om mitten och kvinnorna till vänster. I översättningarna hör vi en jämförelse med Himba-folkets raka linje, styrkelinjen, mellan hövdingens hus och via elden till boskapen. Medan vi pratar har allt fler barn och åsnor samlats runt oss. På väg in i bussen konstaterar vi igen att byarna gärna bygger sina hus i tegel om de upplever att de fått det bättre ställt.

Fortsättningen finns här: Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.