Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 14. Okavango: Båtutflykt.

Redan vid 04.30 börjar fåglarnas kvitter så smått ta över från insekterna och xylofon-ljudet kommer tillbaka. Snart hör vi hur något slår i vattnet och efter det kommer djupa grymtningar. En åsna skriker till och strax innan klockan 06.00 tycks alla fåglar ha kommit igång.

Mätta och glada sätter vi oss klockan 07.45 i en likadan öppen båt med utombordare som vi använde igår. Kaptenen kör in i kanalen och berättar samtidigt om Nilkrokodiler och hur man kan se vilken som är en hane och vilken som är en hona. Han berättar också om ön Goro, som vi är på väg till. I papyrusen vid sidan om oss säger han att vi kan hitta gott om grodor och spindlar.

Klockan är 09.06 när vi bytt till att nu sitta i kanoter med två personer i varje. Längst bak i varje båt står en man och stakar oss fram. Vi ser att det är grunt bland vattenväxterna och det är vackert och avkopplande att höra det lugna skvalpandet mot båtarna.

Efter precis en timme körs kanoterna upp på en strand och vi tar oss ur dem. De som stakat fram båtarna har satt sig under ett träd och där samlar vi också ihop oss. Guiden Sagod tar kommandot och säger att vi skall gå på led med den kortaste personen först. Tanken är att alla skall kunna se omgivningen. Vi roas av att bli indelade på det sättet. Längs den platta stigen finns många energiska trollsländor. Vi tittar under buskar för att hitta vad som kvittrar och får en föreläsning om något som kallas för en currybuske. Värmen är bekväm, solen stark och vi har bara några små vita moln på himlen.

Sagod tar upp en torr klump elefantbajs och berättar hur det en gång i tiden användes som medel mot myggor. Då la man varmt kol på bajset och lät vinden göra resten av arbetet. Det finns träd som har samma effekt. Vi frågar om vad djuren äter och får se hur lätt man kan se palmfrön, marulafrön och trädrester i klumpen. Sagod berättar också att elefanter lätt simmar mellan öarna och att flodhästars bajs är grönt medan elefanters blir brunt.

Fortsättningen finns här: Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.