Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 13. Bwabwata – Okavango, Botswana.

Vi vaknar av fågelkvitter och en brusande fors. Det är ett härligt ställe vi hamnat på. Klockan 06.30 är bara reseledaren vid frukosten men vi andra kommer strax efter det. Innan avfärd berättar chauffören att vi måste åka tillbaka en bit för att tanka och sedan vända ned mot Botswana. Vi får en kort introduktion till språket och landet samt instruktioner för gränspassagen. Han lovar oss också många fina hål i vägen efter att vi kommit in i Botswana och att vi till sist kommer att bli tvungna att byta fordon för att komma fram till vårt nästa hem. Att han ser fram emot att komma dit är tydligt och han kallar det för sitt ”andra hem”.

Först åker vi ut höger på väg 34 och passerar husen på förarsidan som hängt upp kött i träden. På vänster sida om vägen finns en lekplats. Klockan är 09.35. Vi ser en fotbollsplan och många människor som går längs vägen. Lite kvickt pekar George på något som kallas en Visionsskola. Den består av tegelhus i två våningar och kommer av ett initiativ startat av amerikaner. Snart stannar vi vid ett gult hus för att använda bankomaten som finns här. På väggen sitter några få och enkelt kopierade annonser i A4-format.

Från stoppet tar vi oss ut på B8 mot Rundu. Nu ser vi folk som hackar på fälten i ett lerigt område nära macken Engen, som här är röd och vit i stället för blå och vit som de stationer vi sett tidigare varit. När chauffören tankar passar vi på att skriva av ”monstrets” nummerskylt eftersom den uppgiften kommer att behövas vid gränsen. Vi hittar också en mycket stor skalbagge vid bussen men när turbulensen av upptäckten lagt sig märker vi att den är död. Mannen som nu kommer fram till oss säljer geckos och giraffer gjorda av stålvajer. Enligt honom har vi tur eftersom priset på dem är extra bra just idag. Medan bussen fylls med diesel berättar George att mackarna här ibland har slut på drivmedel. Vi bläddrar också i våra botanikböcker för att få ett namn på det gula trädet som vi funderat över sedan igår. George säger att det inte kommer från Namibia.

Klockan 10.03 bär det iväg igen. Mittemot macken betar getter. Solen är stark och vi har en helt blå himmel. Längs vägen ser vi bland annat Jacarandaträd, glatt vinkande barn i gul och svart skoluniform och till vänster en liten rektangulär vit kyrka på en låg kulle. Bostadshusen är små, fyrkantiga och av lera. De har ett platt tak och vi åker ännu en gång parallellt med Kavangofloden, som inte syns men är till vänster. Det är gott om barn som går mot oss och vid dem finns odlingar och de gråa staketen.

Fortsättningen finns här: Dag 13. Bwabwata – Okavango, Botswana. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.