Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken.

Tuppen väcker oss och det är dimma över vattnet. Solen är intensivt gul när den sakta tar sig upp över träden och till den ljusblå himlen. Klockan är bara någon minut över 7 på morgonen när vi sätter oss i båten för den extrainsatta naturutflykten.

På babords sida passerar vi nästan direkt simbassängen hos den privata tältplatsen Samsitus. Nära deras lilla gångbro av trä har en Gråfiskare (Pied kingfisher, Ceryle rudis) satt sig på en pinne. Vi försöker att fotografera den men hinner inte. Under bron ser vi ett grönt nät. Det skall skydda mot krokodiler.

Nu följer fåglarna i snabb takt. Först krånglar vi lite för att se en Kardinalspett (Cardinal woodpecker, Dendropicos fuscescens) som flyttar till toppen av ett träd och sedan flyger iväg. Skarvar flyger över oss och vi hittar en Africansk ormhalsfågel (Anhinga rufa). Ibland är det vi och ibland guiden som pekar ut Egretter, Ormhalsfåglar, Africanska Jacana, Dvärgbiätare, (Little bee-eater, Merops pusillus), Rallhäger (Squacco heron, Ardeola ralloides) en flock flygande Vithuvade visseländer, (White faced duck, Dendrocygna viduata) och en svartvit fågel som kvickt får namnet Lapwing Plover (Charadriinae, men troligen var det en Blacksmith lapwing, Vanellus armatus). Ett tag anstränger vi oss för att följa en Malakitkungsfiskare (Malachite kingfisher, Corythornis cristatus) och sedan diskuterar vi hur vi skall kunna veta att det är dvärgvarianten av en annan fågel vi ser och inte den större släktingen. Kameror och kikare vänds och vrids. Våra nackar likaså.

På hemväg håller kaptenen båten mest på den Angolanska sidan av floden och där hittar vi en vassrugge med biätare och vävare. I vattenbrynet har vi en Grönryggig häger (Green Backed Heron, Butorides virescens) när vi hör ljudet av en Träskbusktörnskata (Swamp boubou, Laniarius bicolor) och guiden kämpar tappert för att hitta den men fågeln håller sig gömd. För att få hjälp av oss beskriver han den som liten och svartvit. Det löser inte problemet. Gråhägern i luften har setts så många gånger att den inte imponerar lika mycket på oss som lijorna bredvid oss i vattnet. Lokalguiden säger att det finns gula och vita blommor och att de stora gula öppnas på natten men att de andra vecklar ut sig på dagen. Mikael antecknar och översätter.

Fortsättningen finns här: Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.