Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu.

Idag har vi en lång dag framför oss och börjar klockan 07.00 med att rensa plastflaskor från bussen. Reseledaren samlar ihop flaskorna men förvånas av att George sedan kommer rullandes med en soptunna märkt ”metall”. Den byts dock snart och med ett brett leende.

Vi har långärmade tröjor på oss eftersom det är kallt och solen fortfarande ligger en aning under horisonten. Skenet längs den är rosa och det övergår sedan successivt till en blå himmel. Det ändras snabbt och när det blivit ljust ser vi att fortet har en vit mack med ett stort, brett och horisontellt rött streck på. Reklamskylten på den lilla fasaden är också röd. George lämnar in våra nycklar och vi åker mellan flaggorna som står vid den sista avspärrningen innan vi kommer ut på savannen. Solen är på passagerarsidan och rakt framför oss ser vi en giraff korsa vägen.

Vi kommer bara en liten bit in på vägen innan vi ser färska lejonspår i det ljusbruna vägdammet. Till höger finns ett bo under ett träd och det brukar hyenor använda men där finns inga djur. En Toko sitter nära lyan och vi tittar på Hjälmpärlhöns som springer på marken vid bussen. Hur man vet vilka som är hanar eller honor av de fåglarna lyckas vi inte riktigt lista ut men det gör inte så mycket för nu har vi hittat en Grå tofsturako (Corythaixoides concolor) och får höra hur den varnar andra djur för faror. Jägare tycker inte om att de inkluderats bland farorna.

Vägen vi åker på passerar nära entrén till Namutoni men är en annan än den vi kom på igår. Här ser vi Springbock, Impala, Giraff och Koritrapp. En Schabrakschakal (Canis mesomelas) går lugnt vid ett vattenhål med gott om vass. Det skämtas friskt här bak i bussen och ivern är så stor att ropa stopp att det flera gånger sker medan George redan håller på att hitta en bra plats för fotografering.

Fortsättningen finns här: Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.