Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 1. Sverige – Doha,Qatar

Det är en gråmulen dag som Qatar Airways flyg QR168 lämnar Arlanda på väg mot Doha. Schemat stämmer och klockan är 17.40. Dreamlinern är snart över de mörka molnen och här uppe skiner solen starkt. På kartan ser vi att Riga i Lettland passerar rakt under oss och att Minsk hamnar lite till höger och Moskva en aning längre bort till vänster om flygplanet. Färden fortsätter ned mellan Tbilisi i Georgien och Jerevan i Armenien. Över Iran flyger vi mellan Tabriz och Rasht innan piloten håller en kurs längs bergen. Vi kan följa på kartor hur färden rundar Syrien där Frankrike, USA och Storbritannien igår började bomba. Fast de bomningarna skall främst vara mot kusten vid östra Medelhavet. Någonstans mellan Minsk och Tabriz blir det mörkt utanför flygplanet och de flesta sover eller tittar på film.

Under den lugnaste tiden kommer plötsligt en av flygvärdarna släpandes på en medelålders man. Han rör sig inte och sträcks ut vid en av nödutgångarna. En till värd och två värdinnor ansluter till en plats nära den utgång som vår reseledare, Mikael, sitter. Snart vaknar mannen och efter att ha suttit övervakad mot nödutgången reser han sig upp och går tillbaka till sin sittplats. Den sist kvarvarande flygvärdinnan kontrollerar noga varje steg han tar.

Flyget har nu passerat väster om Qom och ned nära Shiraz innan det kom ut över öppet hav för att nå Doha. Personalen går en runda i planet och delar ut Metro-choklad och chips. Strax därefter landar vi. Bland informationsskyltarna som visas innan vi får kliva av ser vi att musiken vi nu hör är komponerad av en Dana Al Feren från Qatar. Det är nu nästan midnatt här i Qatars huvudstad.

Vi samlar ihop oss så gott det går och vandrar mot gate E23. På en del av sträckan åker vi med ett förarlöst tåg. Gruppen når disken för ombordstigningen efter att flera redan visats in i flyg QR 1373. En av våra gruppmedlemmar ser vi inte men vi har nyss träffats och vet inte om han redan gått ombord och heller inte var han sitter. På flyget hör vi hur han efterlyses men vi ser inte hur historien slutar. En aning sena kommer vi iväg och då är klockan något efter 2 på morgonen.

Fortsättningen finns här: Dag 2. Doha – Windhoek, Namibia.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.