Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 3. Breb – Desesti.

Inne i UNESCO-kyrkan i Desesti, Rumänien.

Trots att alla klockor inte hamnat på rätt tid börjar vi gå genom Breb klockan 08.30. Det är molnigt men över 20 grader varmt. Lite utanför Breb kommer vi till ett öppet område med många hässjor. Bergstoppen som kallas Tuppkammen är helt i moln när vi vill fotografera den men vi kan se lite av Desesti, som vi är på väg till. Vi lirkar oss fram över ängar och genom små skogspartier. Ibland följer vi spåren av häst och vagn och ibland finns inget alls att följa. Allt är mycket vackert och vi trivs.
Vandring mellan Breb och Desesti. 150626-0704 Maramures 037 150626-0704 Maramures 038 150626-0704 Maramures 040

På bron över Mara-floden erinnrar sig en i gruppen om en ramsa om att hålla Maran borta med en räkneövning. Vi hoppas att den fungerar och går ned till stigen som följer floden söderut. Kvarnen är igenspikad med korslagda plankor över dörren och förfallen. Mikael säger att den var öppen förra året och då delvis aktiv. Ullstampen har vittrat sönder och den traditionella tvättmaskinen är igenvuxen. Det ser ut som att kvarnen ligger långt över vattennivån. Vakthunden ser oss men rör sig inte. Vi går vidare till en plats där vi svalkar några tår i floden.
Vandring vid Marafloden i Maramures, Rumänien. 150626-0704 Maramures 042 150626-0704 Maramures 043

En ödla startar en diskussion om vilka djur vi sett och hört. Fåglar syns då och då och bland de tydligare är ett par hackspettar som vi nu ser jaga runt. Av och till hör vi ugglor, gökar och rovfåglar. Det finns flera vägar upp åt höger mot Desesti men vid varje säger Mikael att det är för tidigt. Till sist har vi passerat några växthus och en elledning syns lite framför oss. Först då får vi börja ta oss upp för den lilla kullen.

I Desesti kommer vi fram vid en lagerbyggnad som har något med traktens verksamhet med torkad svamp att göra. Här svänger vi vänster och går en kort sträcka på nybyggd dräneringen från huvudvägen. Framme hos Pensiunea Anca sätter vi oss direkt till bords. Det är trevligt i den vackra uteplatsen i trä. Vattnet porlar i husets fiskodling och den gladlynte värden, Vasile, ser till att vi har att dricka. Snart kommer maten. Mikael råkar lura oss att förrätten är det enda vi får så vi blev alla rejält mätta. Men vad gott det var. I stort sett allt var hemlagat.
Pensiunea Anca i Desesti, Maramures, Rumänien. 150626-0704 Maramures 044

Några vilar lite i sina rum efter maten och andra väljer att byta uteplats till den rakt över ena bassängen. Här har vi det lugnt och bra en liten stund och sedan bär iväg igen. Vi korsar huvudvägen, går uppför en grusväg och över några tomter. De som bor i husen vid tomterna vinkar glatt till oss och säger ibland till en hund att inte vara så nyfiken. Hönor pickar mellan hus och ladugårdar. Av och till hör vi tuppen gala och efter en liten stund når vi en grusväg som vi följer till höger. Den går snart in i vägen som går på en gammal banvall och vi följer den.

Precis före den gamla UNESCO-skyddade ortodoxa kyrkan, helgonet Paraschevas kyrka, måste vi krångla oss förbi ett område där man rivit en bro. Sedan får vi vänta någon minut utanför kyrkan innan pojken med nyckeln hunnit hit. Träbyggnaden är full av religiösa och dramatiska målningar. Golvet är täckt av rikt dekorerade mattor och belysningen är begränsad. Vi pratar om vad vi ser och fotograferar så gott det går. Kyrkan är i bruk så vi får inte kika in bakom ikonostasen som skiljer prästen åt från församlingen. Men utifrån kan vi fundera över hur husknutarna är gjorda och formen på sakristian. De skall visst visa åldern på kyrkan.
Desesti. 150626-0704 Maramures 050 150626-0704 Maramures 051 150626-0704 Maramures 052

Från studien av gravar som avslutade besöket i kyrkan är vi nu tillbaka på banvallen och går i riktning mot Harnicesti. Ibland kan man se var det funnits slipers men rälsen syns numera bara i staket och små broar.

Plötsligt når vi en asfalterad väg som korsar vår gräsbevuxna banvall. Snart kommer en till. Vi vill vända ned. Mikael säger att vi har en träff om en halvtimme nedanför den andra asfaltsvägen men att vi vill gå till den tredje. Snart visar det sig att vi då kommer så att vi inte ser att han gömt två hästar med vagn bakom hörnet. Med dem tar vi oss tillbaka till pensionatet i Desesti. Under färden får vi någon droppe regn på oss men så lite att ingen bryr sig om det. Roligast är nog att varenda människa vi möter vinkar till oss och säger några glada ord.
150626-0704 Maramures 053 150626-0704 Maramures 055 150626-0704 Maramures 057

Framme vid pensionatet debatterar Mikael lite med chefen över hästarna men sedan skiljs de med glada handskakningar.

När vi sätter oss till bords igen har två bilar från Republiken Moldavien anlänt. Vi imponeras av de dyra bilarna. Familjerna som klev ur dem sitter vid bordet bredvid oss. Vasile har fångat några foreller ur odlingen och grillar dem. De blir underbart goda med hans egen vitlökssås. Nu har de 6000 fiskarna i bassängerna blivit något färre och vi mycket mättare. Vi funderar över utbyggnaden som skett på det gamla huset och tycker att det nya är vackert med alla trästockar. I morgon skall vi vandra på lite högre höjd, men det är då det.