Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 1. Skandinavien – Cluj – Breb, Rumänien.

Vy över byn Breb i Maramures, Rumänien.

När de som flög från Stockholm via Wien går in för landning på den transylvanska högplatån har andra halvan av vår grupp väntat en dryg timme i ankomsthallens ena fik. Den gladlynte chauffören pratar bara rumänska men möter upp och sköter om oss. Vår yngste resekamrat har haft en påfrestande flygresa och befarar en fortsättning av det i bussen som just nu tar oss in till Cluj-Napoca. Reseledaren, Mikael sitter längst bak i bussen och försöker berätta historier. Pratet handlar om staden, arkitekturen och lite om landet.

Bussen släpper av oss nära köpcentret Sora och kyparen i Casa Ardeleana undrar vad vi vill ha att dricka. Nästan alla beställer ölen Ursus Black eftersom det skall vara svårt att få tag på den senare under resan. Det blir mycket spring till toaletten och Mikael får en svår utmaning att räkna oss när vi ätit färdigt. Fast allt går bra.

Alla står vid bussen när vi börjar vår stadsvandring. Vi följer 21:a december boulevarden mot flygplatsen och går över den mot den stora ortodoxa katedralen. Vädret har sakta försämrats och vi träffas av några droppar regn innan vi hinner in i kyrkan. Mikael berättar om den och vi förundras över byggställningarna där inne som verkar hålla uppe den enorma ljuskronan som hänger från kupolen.

I fontänen som kan göra konster till musik står rumänernas hjälte, Avram Iancu. På andra sidan gatan finns huset för stadens rumänska teater och opera. Den ungerska befolkningen här har tydligen en egen.

Vi stannar lite och tittar på det som är kvar av den gamla stadsmuren. Här handlar historierna om Baba Novac och att han hjälpte Mihai Viteazul men blev avrättad här. Mittemot hans staty byggs en stor kyrka. Den har de försökt bygga länge och vi tycker att det är lite underligt nu när allt färre i västvärlden är religösa. På andra sidan muren går vi förbi ännu en kyrka och sedan svänger vi in höger på en gata som leder till Strada Eroilor, Hjältarnas gata. På vägen får vi veta att Shaorma är ungefär en rumänsk variant av kebab och att det för något år sedan kostade extra att äta dem i pitabröd i stället för i en fralla.
150626-0704 Maramures 002

Vid Mihaikyrkan blir vi nogsamt informerade om att Mihai betyder Mikael. Vid kyrkan under en glasruta ser vi rester av den romerska marknad som ska ha varit här och det finns också en staty med Mattias Corvinus, den ungerske kungen som föddes i Cluj. Han sitter till häst och vi går förbi kyrkan och till hans födelsehus.

I en del av universitetet här skall irakiern Kemiske Ali ha studerat och på samma gata som det ser vi statyn av Mihai Viteazul, Mikael den Modige. Där vänder vi upp mot bussen som är kvar nära Sora.

På väg ur staden passerar vi kulturhuset och följer Eroilor norrut. Ganska snart sover nästan alla. Mikael berättar historier när bara få sover. Landskapet är grönt och vi passerar staden Dej. I Targu Lapus stannnar vår chaufför och hoppar ut medan en annan sätter sig bakom ratten. Han heter Viorel och tycks känna Mikael väl.

Det är gott om vägarbeten nära Budesti och Breb. Vägen skall stärkas och dräneras. Nya skyltar har kommit upp här och var. I byarna vi passerar har många lyktstolpar storkbon på toppen. Ungarna står i dem och föräldrarna kommer med mat.

Vår middag kommer inte igång förrän klockan 21.00. Lokal plommonsprit, ”horinca” och blåbärslikör, ”Afinata” står på bordet bredvid karaffen med hemgjort vin. Nubbarna passar perfekt för att avsluta kvällen med sång. Vi måste ju värma upp till den glada kyrkogården som vi skall besöka i morgon.