Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 4. Andasibe och Analamazaotra Special Reserve

John och Nestor, naturguiderna från igår, möter osss vid biljettkontoret till Andasibe-Mantadia. Nestor går direkt iväg och letar upp en och det tar bara någon minut innan Nestor hittat lättfotograferade Calumna brevicorne– och en som han kallar för en Calumna suta, eller long-hornig hane. Vi hittar även en liten groda vid ett bordsben. Guiden säger att det är en Marmoratagroda (Scaphiophryne marmorata) och han härmar grodans parningsläte.

Patrick kommer tillbaka med biljetterna till parken och en kort bussfärd senare släpper Hasina av oss vid en tillfällig ingång till den drygt 800 hektar stora parken Analamazaotra Special Reserve. Vi skulle egentligen ha gått in i grannparken Andasibe-Mantadia men där har en cyklon som kom för två månader sedan rivit en bro och ställt till det med stigarna. För inte så länge sedan bodde folk i dessa parker. Nu är vi här för att leta efter lemurer. Tio arter finns här och hälften av dem är aktiva på dagen. Vi kan även hoppas på att se någon av de 115-120 fågelarterna när vi nu korsar en damm och går in i parken.

Guiderna pratar om ormbunkar, endemism, lemurarten Indri och att bara hälften av parkens yta är öppen för allmänheten. Vi hör Indris som ropar högt för att skydda sitt stora revir. Bredvid stigen ser vi epifytiska skogskaktusen som de kallar Rhipsalis madagascariensis och en orkidé. På andra sidan stigen hänger en mörk fjäril. Vi ser den som en mörk fläck. Guiderna pratar om resenärspalmen Ravenala och visar hur man får vatten ur den utan att den förstörs. I en backe ser vi en strypfikus och på marken är det gott om bruna och mer eller mindre förmultnade blad. Vävarfågelns bo leder till en diskussion om att den lever solitärt här men inte i Afrika.

Snart smyger vi på en Indri. Nestor försöker att locka till sig den med ett av dess kall han har inspelat på mobilen, men till sist är det en av oss i gruppen som hittar en bakom oss. Snabbt hoppar den till en plats som är dålig för fotografering. När den är bakom en stam hör vi Diademsifakor (Propithecus diadema) som bråkar.

Vi ser skogens minsta orkidé och en liten rosa blomma som kallas ampassian och hör till balsafamiljen. En mörkare Indrihanne fotograferas och en Madagaskarhama (Copsychus albospecularis) flyger förbi när vi hittar en sovande lemur i ett träd. Den får namnet Eastern Wooly lemur (Avahi langier). En Halsbandsvävare skymtas.

Nära stigen hittar vi en Diademsifaka men också gott om människor som vill se den. En grupp barn med gula t-tröjor svämmar över skogen. Tröjorna säger att de kommer från Collegie Jacinta i Andohimena. På en stam mitt i stigen hittar vi två ägg från en grön gecko. Sorten heter något i stil med Clorosedis. Då kommer regnet och vi försöker att skydda oss och våra kameror medan vi rör oss mot utgången vid dammen. Det blir inte helt lät. Vi lånar regnskydd av varandra och stapplar fram.

Snart sitter vi och äter lunchen vi beställde i morse hos Marie’s Lodge. Solen kommer under måltiden och livet skiner upp. Klockan 12.20 är vi färdiga och Hasina kör oss mot Vakona Lodge där vi skall titta på lemurer och krokodiler. Egentligen skulle vi ha bott i den lodgen men det ändrade cyklonen på. Vi åker igenom en grafitfabrik och ser hotellets raserade bro.

Lemurer kan inte simma och Patrick retas med oss när han kallar den minimala sträckan över vatten ut till ön där de bor för en jättelik fors. Den unge och energiske guiden Everest möter upp. Han är väl försedd med bananer som han använder för att locka till sig lemurerna. Snart klättrar bruna lemurer på oss och vi får många roliga kort. Vädret är trivsamt när vi letar reda på öns Svart-vita Vari. Den sitter och latar sig på en gren men blir väldigt akrobatisk när bananerna kommer fram. Till sist ser vi öns bambulemurer och att det finns bruna lemurer på grannön. Vi kastar över bananer till dem och de blir vilda.

Redan klockan 14.05 är vi tillbaka i bussen och åker uppför en backe. Längs vägen pratar vi om nilkrokodiler och att de är heliga på östkusten men ej i väst samt att fransmännen nästan utrotade dem. Vi skall se en liten sjö med en krokodilodling men måste vänta på en guide. Odlingen var för att få kött och skinn men med tiden utvecklades stigar runt sjön och andra djur togs hit. När reseledaren översätter om rovdjuret Fossa lägger han till en beskrivning av deras ivriga parningsritualer. Tidigare trodde man att Fossa främst hotades av svedjebruk men de senaste rönen säger att lokalbefolkningen äter upp dem. Man skall ha upptäckt det genom att pest fördes över från fossa till människa när djuret slaktades. Vädret håller sig fint och soligt.

Efter en halvtimme kommer guiden Fenu och lite regn med honom. Många krokodiler ligger bredvid oss på land och bron över vattnet gungar en aning. Vid det det som kallas Lac Deborah fotograferas ett stort bambusnår och i en bur hittar vi en lövsvansgecko. Det finns även land- och vattensköldpaddor, fåglar och en fossa som huvudattraktion.

Klockan 15.40 är vi färdiga med allt och har satt oss i bussen igen. Vid grafitfabriken pratar Patrick om den franska familjen som äger den sedan kolonialtiden och att rörledningen som går bredvid oss är för att ge fabriken vatten. Pratet handlar även om annan gruvdrift. Nickel, kobolt och koppar nämns samt att turism och gruvdrift är traktens stora arbetsgivare.

Närmare Andasibe pratar vi om att den vita moskén vi får till vänster nedanför oss byggts för afrikanska arbetare som kommit hit tillfälligt. De enkla husen i samhället Andasibe syns tydligt från vägen och de sträcker sig från moskén till floden.

I hotellet väljer vi kvällsmat och går över den blöta marken till våra rum. Ett par timmar senare träffas vi för att äta. Då funderar vi över att insekterna verkar bli mer högljudda ju mörkare det blir ute men bara tills de nått en jämn och ganska hög ljudnivå. Det är också populärt att reklamfilmsinspelingen nu är vid receptionen och att centralgestalten är en vacker ung kvinna. Huvudrätterna är en stuvning gjord på den lokala boskapssorten Zebu eller en fisk. Efteråt hade många beställt

Gårdagens fullmåne är nästan lika stark idag. Det är dåligt för att leta djur eftersom de gärna gömmer sig vid fullmåne. Dimma hänger över fälten nedanför oss och mellan vårt hotell och floden. I morgon skall vi ge oss in i en till park för att leta djur och växter.