Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 9. Järnporten.

Idag färdades vi med båten hela dagen. Vi åt frukost medan solen steg på himlen och borgen Golubac (betyder duva på serbiska) gled förbi på styrbords (höger) sida. Ett par timmar efter frukosten gick de som ville upp till kommandobryggan och fick en visning av den följd av ett besök i maskinrummet. Samtidigt som vi var där höll Dusan, amerikanernas serbiske reseledare, föreläsning i baren. Mikael höll vår föreläsning efter det.

Dagens lunch bestod av blandade grillrätter. Kön till den blev lång och det var flera som åt mer än de först planerat. Vi klarade även av en födelsedag under måltiden även om bemärkelsedagen egentligen var igår. Efter lunch passerade vi en stor grotta och något som varit ett mellanting mellan en trafikreglerare och ett fyrtorn. Det följdes av den trånga sektionen Kazan, klostret Mraconia, jätteansiktet av dakernas ledare Decebal som mejslats ur ett berg och minnesmärket Tabula Traiana. Ett av Decebals ögon är 4 meter brett och näsan 7 meter.

Solen blev väldigt stark och gjorde det svårt att vara på däck tills vi kom till slussen Djerdap 1 där vi hamnade i en välkommen skugga medan vi sänktes ned. Efter den tog vi det lugnt på däck, fikade och vilade fram tills att det var dags för kaptenens tal och –middag. Det följdes av musik i baren och att vi passerade den andra av Djerdapslussarna. Vi funderade också mycket över vad den överraskande utflykten till Belogradchic i morgon går ut på. Den erbjuds utanför programmet.