Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 8. Belgrad.

Idag träffade vi guiden från igår, Jelena Stankovic, igen och en busschaufför som hette Dejan. De tog oss upp till borgen Kalemegdan som vi besökte till fots. Idag var det också varmt men inte lika varmt som igår och det var bra för oss. Jelena berättar om många av de tillfällen då borgen bytt härskare och även om när den byggdes upp för att sedan direkt rivas. Vi vände vid Segerstatyn som är en naken man med hjälm, svärd och en falk. Falken symboliserar både fred och krig. Från kullen i borgen såg vi floden Sava och de två delarna av Donau. Vi ser också den Stora Krigsön och den före detta Habsburgska staden Zemun. Jelena berättar historier hela tiden och många på ett roligt sätt.

När vi fortsatte med bussen tog den oss förbi restaurangområdet Skadarlija, Nationalteatern, Hotel Moskva och några hus som raserats av NATOs bombningar 1999. En stor reklamskylt täcker arméhusen men polishuset är fortfarande i spillror. De skall bli olika saker i framtiden. Efter Titos grav (Blomsterhuset) åker vi tillbaka till centrum och ser den jättelika Savakyrkan, som förhoppningsvis blir färdig någon gång. Till sist åker vi ut till byn Jaran där Teodor Petrovic och hans familj tog emot oss för en bombastisk lunch med dricka och musik. På väg hem är fick många lite svårt att hålla sig vakna.

På kvällen hade vi en folkmusikföreställning där den berömda Sirogoino-kollektionen visades. Det är handgjorda kläder, jackor, mössor mm. Vi fick också vår vanliga kvällsmusik och ett litet tilltugg som serverades av Catalin och Kristina.

I morgon bär det av till järnporten.