Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 7. Vukovar – Novi Sad.

Vi åt frukost vid kajen i kroatiska Vukovar och gick sedan på en rundtur där till fots. Guiden, Ana, ledde oss och berättade både historier från stadens utveckling och krigsåren. Det var en solig dag trots att vi fått blandade bud om vilket väder vi kunde förvänta oss. Solen passade bra för att strosa runt i den lilla staden under vår lediga tid där.

Tillbaka på båten höll Mikael en föreläsning om Balkan, Osmaner, Habsburgare och lite allt möjligt från trakten runt floden Donau. Efter en dryg timmes pratande började personalen på båten vifta ivrigt för att visa att det var dags för lunch. Båten åkte under större delen av föredraget.

Under tidig eftermiddag var vi framme i Novi Sad som är provinsen Vojvodinas huvudstad. Stadens namn betyder ”den nya bosättningen.” Där tog Jelena hand om oss och berättade om staden och trakten. De som skulle på utflykten till ett kloster (Krusedol) och en vingård i Sremski Karlovci skiljdes från dem som inte skulle med på den på det stora torget vid hotellet som Einstein brukade fika på. Det blev en solig dag i Novi Sad för några av oss och för resten slutade dagen med en munter stämning i bussen.