Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 5. Budapest.

Ungefär halva gruppen åkte efter frukost norrut till den lilla staden Szentendre. Våra amerikanska medresenärer fick främre delen av bussen och vi satt i den bakre. Linda från igår var med oss den här gången också och berättade historier. Vi började med att korsa Donau och att följa floden på Buda-sidan tills vi passerade lägenhetshusen där de boende måste lova att skaffa tre barn för att få stanna. Efter dem passerade vi Aquincum, som var huvudstad när romarna styrde här. Vi lär oss om kända ungrare och om landets energi, inkomstkällor, flora, fauna och att det finns ont om naturresurser. I Szentendre tittade vi på olika typiskt ungerska saker som säljs som souvenirer och gick igenom marzipanmuseet. Vi fick också veta att ordet ”hallå” kommer av ett ungerskt uttryck som betyder ”hör du mig?”.

Efter lunch åkte större delen av gruppen österut till hästgården Lazar Lovaspark. Nu satt vi svenskar i främre delen av bussen och amerikanerna längre bak. På gården fick vi en stark välkomstdrink och se en samling djur som många är typiska för Ungern. Sedan tog en Csikó, hästskötare, med oss på en rundtur med häst och vagn. Vi släpptes av vid en utställning med medaljer och bevittnade i motljus en både imponerande och roande hästföreställning. En av oss hade tillräckligt bra teknik med piska för att vinna en flaska vin. Bredvid oss förbereddes ett bröllop. På väg hem var det gott om trafik och solen stod lågt. Värmen som varit hela denna soliga dag dröjde sig kvar ännu någon timme.

Dagen avslutas med att vår båt åker motströms förbi stadshuset och en vackert upplyst stad. Vi måste åka runt Margaretaön innan vi kan fortsätta medströms mot Mohac och Pec.