Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 11. Bukarest och hemresa.

I samband med frukost var det gott om väskor som åkte in och ut ur båtens hytter. Amerikanerna skulle av före oss och vi behövde alla reglera våra barnotor. Halvtimmen mellan deras färd till Brasov och våran till Bukarest blev lugnare och med färre saker att snubbla över. Båtens manskap tog våra väskor över den långa landgången och till bussen där lokalguiden Madalina och chauffören Valentino väntade på oss. När allt var packat och alla pass hämtats åkte vi in mot staden Turnu Magurele. Madalina pratade lite ibland och Mikael översatte.

Utanför bussen såg vi först industrier som ofta var i dåligt skick och efter dem stora platta brukade områden. Vi undrar var jordbrukarna bor och lyssnar då och då på föreläsningar. Vår första rast var i staden Alexandria och efter den tog Mikael över mer och mer av berättandet. Madalina fyllde i lite ibland.

Framme i Bukarest såg vi Ceausescus stora husbygge och att en konsert förbereds just där vi vill parkera bussen. Den är en del av firandet av “Bukarestdagarna”. I stället stannar vi utanför en polisstation och får svårt att hinna av bussen innan polisen jagar bort oss. Det blir ett snabbt och aningen komplicerat fotograferande innan vi åker vidare till Enighetsplatsen (Piata Unirii) där vi kliver av vid den intensivt trafikerade gatan Strada Halelor. Madalina försvinner kvickt ned i tunnelbanan och Mikael tar med gruppen till restaurangen Hanul Manuc. De som har mer kraft i benen följer med vidare till Caru’ cu Bere där det var gott om besökare. Efter lunchen hann till och med några att med en kvick promenad se Segergatan (Strada Victoriei), balkongen där Ceausescu höll sitt sista tal och lite annat innan de kom lite för sent till träffpunkten.

På flygplatsen försvann sedan bussen och Madalina omgående och Mikael gjorde vad han kunde för att incheckningen skulle gå smidigt. När allt var klart tog han bussen tillbaka in till Bukarest.