Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 10. Vidin.

Idag vaknade vi i Vidin, Bulgarien och började dagen med att gå runt i staden. Vandringen följde muren som skall skydda staden mot fiender och översvämmningar. Till sist kom vi till farmor Vidas borg, Baba Vida. Där tittade vi på fängelset, konstnären på borggården och souvenirerna. Några av stadens hundar slog följe med oss. Den ljusbruna kallas för ”borgmästaren”.

Vi fortsatte mot biskopens röda hus och tittade på moskén mittemot som har en hjärtformad symbol på toppen i stället för en månskärva. Efter dem såg vi den ortodoxa kyrkan. Tillsammans bildar de tre byggnaderna toleransens triangel. På väg från dem såg vi hur man annonserar när någon avlidit och gick sakta till den inre stadsmuren och genom Stambulporten. Vandringen slutade på stadens centrala torg mellan stadshuset och det som varit kommunisternas högkvarter. De flesta av oss följde sedan en gågata med träd och många flanerare fram till en skola där många hade samlats för terminens första skoldag.

På eftermiddagen stannade de flesta av oss på båten och i staden men några åkte på en utflykt till den spektakulära borgen Belogradchik, som betyder ”den lilla vita staden”. Namnet Belgrad redan var upptaget av en större stad. Borgen består av murar som byggts mellan imponerande bergsformationer.