Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 4. Opatia – Istrien, olivolja, vin och ost – Rovinj.

Marco kör oss nu längs kusten men på vägen vid vattnet. Vi passerar Vila Istranka där Tito bodde när han var i Opatia och pratar om stenstranden Ichichi. I Laurellbukten finns ett ortopediskt sjukhus med rennomé och det är nära till en turismskola. Ouran var en romersk hamn och restaurangen Vajade skall vara bra för fiskrätter. De flesta av hotellen på den här sträckan fylldes av flyktingar på 1990-talet och kommer du hit tredje sista helgen i oktober är det valnötsfestivalen Marunada.

I Medveja finns en fin stenstrand och en camping. Efter den passerar vi på vänster sida slottet som hör till ägaren av butikskedjan Konzum. Nära Kraj ser vi en grupp cyklister och det leder till att vi får veta att ”kraj” betyder ”slutet” på kroatiska. Draga betyder dal och vi kommer till Mockavica Draga som är en medeltida boplats med ännu en stenstrand. Nära här ligger Mostjenice som var en plats med pirater. Guiden berättar om en rolig man i närheten som fungerar ungefär som en borgmästare och som turistgrupper ibland får träffa.

Bersec är sista stället på den här rivieran och även sista chansen för färskvatten. Zdenkas mor är från det här området. Fadern kommer från Krk. Hon pratar om öarna Tseres och Losin. Den senare har en svängbro. Vi stannar vid Flanona hotel för att fotografera utsikten och använda toaletten.

Vår färd västerut längs D66 har tagit oss från Kvarnerregionen och till Istrien. Nu följer vi D64 och Rasafloden. Vi är nära en nedlagd kolgruva och ser gott om getter och åsnor. Åsnorna blir sådan salami som vi provade hos Azrri. Till vänster har vi en enda butik. Det är en stor antikvitetsaffär. Snart ser vi också ett berg snett fram till höger där någon längst upp skrivit ”Tito” i vit sten. Zdenka pratar om Titos popularitet och att hamnkranarna i Pula fått nattbelysning som gjort dem till en turistattraktion.

I Vodnjan stannar vi för en olivoljeprovning. Vår föreläsare är egentligen ekonom men drogs in i famijens olivoljeverksamhet och tycker det blev bra. De har 7500 egna träd och hyr fler. Som de arbetar nu har de gjort i 18 år och de har fått gott om priser för sina oljor. Han pratar om olivoljans ”gyllene triangel” och att kommunisttidens begränsningar lett till att fokus blivit på hög kvalitet. Några tänkvärda rekommendationer från föreläsaren är att oljan passar bra tillsammans med vitpeppar på vaniljglass samt att mörk choklad och olivolja är en bra kombination. Han har också influerats mycket av boken ”Extra virginity” av Tom Miller.

Ett bra tecken på att vi provat uppskattad olja är att alla som kan ta med sig en flaska köper minst en av gårdens märke, Exalbis. När vi ändå är i butiken passar vi på att prova andra intressanta produkter de tagit fram.

Vi förflyttar oss nu mot Rovinj längs väg A9 men stannar lite kort vid Limfjorden för att fotografera. En del säger att Casanova åkt förbi här och att ostronen i viken är potenshöjande. Vi följer viken på väg D21. I den vackra staden Rovinj träffar vi Mihaela som berättar om vad vi ser och vad som hänt här. Bland annat får vi veta att kvinnan som står på toppen av kyrkan vänder sig i förhållande till vad barometern säger om vädret. Tittar hon ut mot havet skall vädret bli bra. Vi pratar också om helgonet, St Eufemia (Simone Battistella), vars sarkofag landade här och besöker museet för de flatbottnade batana-båtarna. Till sist hinner vi med en kort provning av San Servolos öl  som nyligen börjat bryggas i staden Umag.

På gatan Stancija  spin i byn Tar stannar vi utanför Agro Lagunas lokaler. Vi är på den istriska landsbygden nära Rovinj och hos dem har vi ost- och vinprovning. Zdenka översätter föreläsningen från kroatiska. Företaget är  den största olivoljeproducenten på halvön. Vitvinet är en Malvazia, det röda Plavac Mali och rosévinet kommer från en lokal druva som heter Muskat Ruza.  När det blev för långsamt med översättningarna byter Agro Lagunas föreläsare till att prata bra engelska.

Det är tur att vi fick lite vila på hotellet för nu är vi i Voloska och tittar på ett nybyggt ”boutique” hotell.  De ger oss påhittiga och fina små snittar. Vi törs inte äta så mycket som vi skulle vilja av dem eftersom vi snart skall till vår slutmiddag men rummen är vackra och allt nytt och fint.

Marco kör på mörka vägar uppför en kulle tills vi kommer till en villa. Vi går genom en portal som säger att vi är på väg till restaurangen Stancija Kovacici. Här går vi längst in i lokalen och sätter oss till bords.  Snart dukas en vacker måltid upp. Till den dricker vi underbara kroatiska vita och röda viner. Det blir en värdig avslutning på några hektiska dagar i gastronomins tecken.