Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 6. Mannheim och Strasbourg.

Efter frukost tar chauffören Michael oss genom kanten av Mannheim och över bron österut mot Ludwigshafen. Temperaturen är bara 7 grader men det skall bli varmare. Himlen ser ut att kunna bli klar. Längs vägen pratar vi om de båda städerna och om vinområdet, Rheinland-Pfalz, som vi har framför oss. Egentligen skulle vi inte behöva åka nära det men vägarbeten tvingar oss att göra det ändå. Utsikten vid Wachheim, Deidesheim och andra småstäder är vackrare än vad vi hade fått se längs motorvägen.

Framme i Strasbourgs Stjärntorg hittar vi efter lite letande lokalguiden Isabelle Kapp. Med henne vid mikrofonen, Michael vid ratten och andre Mikael översättandes ger vi oss ut på en rundtur i staden, som är hem åt ungefär 640.000 personer. Temperaturen ute stiger och solen lyser starkare för varje minut som går. Vi pratar om cykelvägar, spårvagnar, kanaler, fruktigt vitt vin och en lång historik med många byten av styrande land. I parken vid orangeriet har vi svårt att se storkarna som bor här året runt och strax därefter passerar vi olika EU-institutioner och det stora tyska distriktet från slutet av 1800-talet.

När det är dags för att se staden till fots börjar vi vid en av stenbroarna som kallas ”täckta” trots att de inte längre har något tak. De går över floden Ill som är en biflod till Rhen. Vi pratar om garvare och mjölnare och hur husen byggts med överhäng för att minska den skatt som betalas i förhållande till den markyta som används. Flera kyrkor är byggda av röd sten från Vogeserna och på Gutenbergtorget konstaterar vi att staden ligger ungefär 142 meter över havet och att katedralens högsta punkt är 142 meter över marknivån. Isabelle lämnar oss vid katedralen och där kan vi äta våra lunchpaket omslutna av ett bekvämt värmande väder. Vi ägnar sedan några timmar åt att själva se oss omkring.

När vi är tillbaka i båten är det bara minuter kvar tills vi sätter oss vid borden för att äta middag. Efter måltiden framför personalen en skämtsam föreställning med sketscher de skrivit själva. Vi är många som tittar på den. Allt slutar med att de försöker få med oss i en ringdans och vill att vi skall dansa disco.