Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 5. Mainz.

Vi går från båten, som ligger vid halvön Victor Hugo Ufer, och upp åt höger längs kajen mot centrala Mainz. Nära båten passerade vi en stängd ölträdgård och gick över en liten bro. Rhen flyter till höger om oss och vi stannar ibland för att samla ihop oss genom att Mikael pratar om staden. Vid Fishtorplatz viker vi av åt vänster in mot domkyrkan. Bredvid den ligger Gutenbergmuseet, som några av oss besöker, och en fin marknad. Gutenberg anses vara boktryckarkonstens fader. Det är nu lite för tidigt för att marknaden skall vara livlig. Här överraskar ett par gruppen med att säga att de nu lämnar båten för att åka vidare själva eftersom de ändå sett allt vi ska se.

I Stefanskyrkan imponeras vi av den kände konstnaären Marc Chagalls fönster där blått ljus dominerar. Han var visst 95 år gammal när han designade fönstren. I kyrkan och längs vägen från den skingras gruppen successivt. Vädret ger oss en bekväm dag för att se marknaden och de fina gränderna i staden. Solen värmer mer och mer. Vi vill se lite olika saker och gör det fram tills att lunchen serveras på båten. Efter den kåserar Mikael länge om historia och politik med fokus på Tyskland. Föreläsningen avslutas med prat om EU och en trevlig frågestund.

Dagens middag är utannonserad som en piratmiddag och den börjar samtidigt som båten rör sig mot mot Mannheim. Borden hade dukats huller om buller och att hela personalen är utklädd till pirater. Det blir många foton och en festlig stämning. Flera av oss avslutar den uppslupna aftonen i baren.