Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 2. Amsterdam.

Det var bara några få av oss som gick till fikat som ställts fram vid pianobaren en halvtimme före frukost och när väl dörrarna till matsalen öppnades blev det fort kö vid maten. Ju mättare vi blev desto kortare blev kön. Utanför fönstren ser vi att det kommer att bli en klar dag idag.

Strax före klockan 9 är lokalguiden Monica på båten och gruppen samlas på lite olika ställen utanför den. Bara en minoritet står på platsen där vi bestämt träff men det går bra ändå. Svårare är det att hitta bussen. Monica och båtens organisatör gör vad de kan för att hitta vårt fordon. Mikael informerar oss resenärer. Ingen verkar ha rätt telefonnummer till en chaufför och inget fordon har en beställning som passar helt och hållet på vår grupp. Till sist tar vi den buss vars bokning stämmer bäst och som blev kvar. Den körs av Ervin.

Efter att ha cirklat runt de flesta av sevärdheterna i centrala Amsterdam och fått beskrivningar av dem åker vi ut till väderkvarnen Riekermolen och pratar med kvarnskötaren samt fotograferar Rembrandt-statyn, fåglar och får innan Ervin kör oss den korta sträckan till bondgården Rembrandt Hoeve. Där berättar en jovialisk bonde om sin ost- och träskotillverkning. Vi smakar och köper produkter av honom innan vi åker tillbaka mot Amsterdam.

Två av oss hoppar av för att shoppa och resten tar en liten extra tur med buss och guider. När vi väl är tillbaka i båten är det inte många minuter kvar till lunchen och efter den berättar Mikael om Rhen och Nederländerna.

En dryg timme efter eftermiddagsfikat är vi framme vid Iffezheimslussen som är den första av tio slussar på sträckan till Basel. Den följs av en välkomstdrink, säkerhetsinformation, presentation av mannskapet och vår middag. Under middagen delas programmet på svenska ut i hytterna för vad vi skall göra i morgon.