Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 12 Sabang – El Nido – Miniloc

Redan klockan 9 sitter vi i bussen och är på väg mot El Nido. Vi åker genom bergsområden på den skumpiga lilla vägen vi kom hit på och svänger sedan norrut längs kusten. Vattnet syns ibland på vår högra sida. Efter någon timme har vi kommit till området Roxas och där blir vi stoppade av mangopolisen. De vinkar in vår buss och frågar om vi har mango i bagaget. Vi går ganska snabbt fria. Här ser vi gott om odlingar och en bil som åker med en get på taket. Man märker tydligt att svedjebruk är vanligt. Då och då syns en moped, trehjulig cykel eller kycklingfrakt. Trafiken är gles och en ensam buffel vandrar lugnt över vägen.

Flera timmar och underbara vyer senare når vi staden Taytay och där välkomnas vi av stadens Hollywood-liknande skylt. Den är stor och vit uppe på en grön bergssida. Vi åker direkt för att titta på fästningen Santa Isabel som byggdes 1667-1738 för att skydda spanska kolonialherrar mot muslimska piratangrepp. En uttråkad kvinna säljer entrébiljetter. Vi har ont om tid och nöjer oss med att se borgen från utsidan. Vyerna och det vackert blågröna havet runt den är väl värda att fotograferas innan vi åker till en närbelägen restaurang för att äta lunch. Nu verkar det här vara ett aningen sömnigt samhälle men en gång i tiden var det Palawans huvudort.

Mätta och belåtna kommer vi så småningom fram till El Nido som också är ett litet samhälle men som verkar få betydligt fler turister än vad vi märkte av i Taytay. Vi är nu nästan så långt i norr som det går att vara på Palawan. Bussen tar oss över flygplatsen och till en hamnanläggning där vi erbjuds fika medan kontroller och båtar förbereds. Säkerhetskontrollen för att få följa med från El Nido till ön Miniloc är strängare än vad vi tidigare upplevt. Samtliga väskor öppnas. Som tur var har vi ganska små väskor eftersom vi annars inte kommer att få med oss dem hem.

Vi åker över det vackra havet och mellan de spektakulära kalkstensöarna i Bacuitarkipelagen till Miniloc. När vi svänger in i en vik omgiven av branta bergssidor välkomnas vi av en orkester och får halsband av blommor. Nu kommer vi att bo här på stranden hos Miniloc Island Resort i några dagar. Öarna runt oss ser dramatiska ut och vissa av dem är upp till 600 meter höga karstberg. Det finns laguner och grottor lite varstans. Solen skiner och det är varmt och behagligt ute. Mikael översätter vad som sägs, berättar hur vi får tag på honom under dessa avslutande dagar och hur han kommer att informera oss när vi nu sprids ut. Vi går till våra bungalows och gör oss hemmastadda. En av oss lyckas byta till en extra stiligt hus ute på piren. Hon tyckte att de var lika bra att göra så när vi ändå var här. Vid middagen önskar några att de varit lika kvicka för det fanns bara ett ledigt sådant hus. Dagen avslutas med en rejäl buffé och en lugn afton på stranden. Undras vad vi hittar på i morgon? Här är det mesta gratis och vi har många aktiviteter att välja på.