Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 11 Sabang: Underjordiska floder och mangroveträsket

Dagen börjar med att vi går längs stranden in till samhället Sabang. Det är en solig och varm dag. Många köar på piren för att komma med någon av de otaliga båtarna som kör till de underjordiska grottorna. Så gott vi kan gömmer vi oss i skuggan. Personalen har gjort det ganska smidigt eftersom de ställt upp ett tält utan väggar men med många stolar i ordningssamma rader under. De flesta av oss sitter där och väntar medan Mikael och en lokalguide ägnar sig åt kösystemet. Vi får regelbundna rapporter om vilken båt vi skall åka med och hur långt vi har kvar i kön. Medan vi väntar får vi en sötsak och lite dricka.

Vi sitter i olika båtar och de åker ganska snabbt till entrén för parken som leder in till Puerto Princesas underjordiska flod. Där går vi en kort sträcka i djungeln och kommer till något som ser ut som en liten sjö och där väntar vi tills det är vår tur att åka in i grottan framför oss. De underjordiska floder som genomkorsar denna del av ön ska vara är de längsta underjordiska floderna i världen och det var en av anledningarna till varför UNESCO skrev upp dem på sin lista över världsarv 1999. I en omröstning på internet utsågs de också nyligen till ett av världens sju naturunderverk. Denna nationalpark har en mycket vacker kustlinje med höga klippor och kalkstensformationer som lodrätt möter det smaragdgröna vattnet nedanför. Med olika möda tar vi plats i båtar som kör oss in i grottsystemet. En guide berättar och Mikael översätter. Vi uppmanas att sätta fast hjälmarna och hålla munnen stängd om vi tittar uppåt eftersom vi annars riskerar en osmaklig överraskning när fladdermössen i taket bajsar. En i varje båt utses till lampskötare. Och det är lite oturligt att en som får det uppdraget inte kan någon engelska. Ibland lyser han rätt ändå och vi tittar storögt på allt runt oss. Ljuset faller ibland på de andra båtarna i grottan och vi ser deras lampskötare. Båtföraren berättar för oss om grottans ekosystem, men sina fantastiska kalk- och sandstensformationer. En bit in i grottan vänder vi och åker tillbaka.

Från båten på väg tillbaka till piren ser vi det 1602 meter höga berget Cleopatras nål på vår vänstra sida bortom vårt hotell och Sabang. Lunchen är en buffé som står framme hos Taraw Vista Lodge & Restaurant. Vi sitter precis vid stranden och äter. Efter lunchen har vi strandtid och vilar lite innan vi träffas för att åka till ett mangroveträsk.  Mangroven är en del av ett mycket viktigt och känsligt ekosystem och är en förlängning av de underjordiska flodernas utlopp i havet. På stranden hämtar några jeepar oss och vi trycker ihop oss i dem. Det kanske är för att de åker här som det finns fartgupp utlagt på stranden. Alla utom Mikael och en till får plats så de får gå. Bilarna kör oss från stranden och sakta på en smal och dammig grusväg. Det är soligt och temperaturen är bekvämt varm. Vi blir avsläppta vid några trähus i ett område med mycket skog. Snett fram till vänster finns en skylt som säger att stället bebos av personer som håller på att byta kön. På höger sida finns ett lite högre hus men vi ser ingen där. Rakt framför oss hittar vi en flod och en brygga. Vi verkar vara nära en flodmynning. Några män pekar vart vi skall gå och vi fördelar oss i de två båtarna.

Det är fint att se mangroveträsket från vattnet. Just nu ser det spektakulärt ut eftersom vattnet är lågt. Rötter sticker upp överallt. Båtförarna pratar, förklarar, pekar ut och Mikael översätter. Vi hade hoppats på att se många fåglar här men det finns knappt en enda. När vi vänt och nästan kommit tillbaka till hamnen börjar kaptenen sjunga. Han säger att det är en traditionell sång. Det blir en sång på lokalt språk, kanske Tagalog, och en till på engelska. Vi trivs, klappar händer, ger dricks och kommer fram till bryggan. Våra kaptener är inte färdiga med oss ännu för de visar även hur man hittar ätliga maskar i träden genom att klyva dem.

Vissa åker tillbaka till hotellet, andra går. Vi har det bra och solen skiner. Många träffas i bassängen och vi tar det lugnt. I morgon skall fortsätta färden norrut. Det är ont om vägar här och därför kommer vi att behöva ta en lång omväg men det går nog bra ändå.