Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 7 Otavalo: Marknad – Quito.

Dagens frukostjuice överraskade. Den kom från hybridfrukten babaco som enligt Eduardo kommer från Baños, där vi nyligen bodde. Mellan den trevliga frukosten och avfärd mot marknaden fotograferar vi vyer, alpacor, varandra och de fåglar som vi hinner ikapp. För att lyckas med det går vi med stora steg och breda ben i gräset eftersom daggen annars blöter ned oss. Alpacorna ser ut som om man hällt en spann vatten över dem.

Att Claudio lyckas lirka ut vår ganska stora buss ur de trånga gränderna är ett under. Hans alltid lika goda humör är också uppskattat. Vägen nedför kullen blir mindre ojämn ju längre ned vi kommer. Vi har en vacker vy över Otavalodalen framför oss. Ett kort stopp för att fotografera växter behövs. Bara någon meter innan den stora vägen har man nedanför oss till vänster full fart på djurmarknadens kommers, men vi åker förbi den in mot den mer kända marknaden i centrum. Där överfalls vi av färger men inte av särskilt många kunder. Försäljarna är ofta klädda i traditionella kläder och lämnar oss ofta i fred men kommer ibland med försynta frågor om vad vi söker. Vi köper mössor, väskor, hattar och tittar på instrument och frukt. Det är gott om besökare på marknaden när vi lämnar den.

Om man nu vill åka från Quito till Otavalo kommer man att fastna i en lång kö. Vår fil går åt andra hållet och har sin trafik men inte alls i den omfattning som det vi ser. Eduardo säger att det är så varje marknadsdag och de är varje lördag. För oss flyter det på bra och vi är ganska snabbt tillbaka i Hotel Quito. Regn hänger i luften men vi beslutar att några av oss skall träffas om några timmar för att gemensamt åka till El Pobre Diablo, en jazzklubb.

Det regnar rejält nu när vi skall åka till jazzklubben. I stället för att följa planen att gå dit åker många av oss taxi. En av taxibilarna åker fram och tillbaka längs Isabel La Católica utan att hitta rätt, men till sist löser det sig. Vi mer än dubblar antalet besökare som hittat hit. På väggarna hänger affischer med tidigare evenemang i lokalen och på scenen står musikutrustning. Belysningen är dämpad och färgerna mörka. I små glaskrukor på borden brinner levande ljus. Vi beställer mat och dricka. Har man bett om en halv flaska vin levereras en hel med ett streck ritat där man skall sluta om man inte vill köpa hela flaskan. Det ställer krav på precision i hanteringen och omdöme i drickandet. Maten smakar bra och vi hinner avhandla både det ena och det andra innan det är dags för oss att dra oss till hotellet. De flesta går uppför backen till sängen. En tar med sig ett färggrannt och övergivet paraply som tyvärr snabbt visade sig ha en ägare som kvickt och ljudlöst kom bakifrån och tog tillbaka sin egendom.  Så kan det gå. Vi överlever nog och i morgon kommer mycket att ändras när vi flyger ut till Galapagos och bosätter oss på en båt.

I morgon blir det väckning redan klockan 4.00 och avfärd 04.45 med frukostkartonger i nävarna.