Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 15 Galápagos: Santa Cruz – Quito.

Båtlivet börjar ta slut. Vi väcks klockan 6 och skall vara iväg från båten klockan 07.15. Mellan det skall vi packa klart och rätta till väskorna för färden till fastlandet. Vi ser hur Andre smyger in på sin hytt och hämtar sina ägodelar. Han är inte klädd för arbete och utrustningen blev kvar när han blev avkastad. Tråkig historia tycker vi. Vi är tillbaka i Academy Bay utanför Ayora. På piren går vi förbi den nu aktiva stationen för karantän och för att hindra smittspridning. Här skall man motverka att skadliga saker kommer in till nationalparken. Till höger om oss ser vi att basketplanen är full av tomma ölmuggar. Ett par långsamma karlar arbetar med att städa upp efter gårdagens karneval. Det var sista dagen på den. En slätnäbbad Ani (Crotophaga ani) sitter i närheten. Guiden berättar att de importerades hit för att få bort ohyra från kor men nu är de ett problem.

Nu sitter vi i en buss, som parkerats vid en röd acacia, och tittar på omväxlande låga gröna växter och mindre träd i ett mestadels torrt landskap. Fast det är inte lika torrt här som igår på Santiago. Vi är på Santa Cruz och här finns till och med regnskog i de högre områdena. Resan är inte så hoppig som vi vant oss vid. Mikael pratar en del i mikrofonen men i övrigt är det inga föreläsningar innan vi kommer fram till en park för Galápagossköldpaddor. Här är de någorlunda vilda. Vi börjar med att leta reda på låne-gummistövlar och titta på de stora sköldarna som ligger vid entrén. Guiderna berättar den nu kända historien om sköldarnas förändringar och lägger till att vi kan krypa in i dem för foton när vi kommer tillbaka från rundvandringen.

Vi får berättelser om olika sköldpaddor, några fåglar, träden med de giftiga äpplena och en förklaring till varför guava blir som växtrikets ingenjörer. I en pöl med flera sköldpaddor ser vi två exemplar av andfågeln Bahamaand (Anas bahamensis galapagensis) bråka. De jagar runt och en av våra smiter kvickt iväg för att titta på en annan fågel som nyss setts på ett fält. Guiderna pekar ut den inte helt ovanliga fågeln “yellow warbler” (Setophaga petechia aureola) och en svart fågel med rött på huvudet flyger förbi. Vi fotograferar ett spindelnät i motljus innan vi klättrar ned i en stor lava tub som egentligen är två sådana ovanför varandra. Någon har dragit in el här så att vi skall se något. Vi går till slutet och tillbaka. 

Innan vi lämnar tillbaka lånestövlarna kryper några in i sköldpaddsskalen och blir fina fotomodeller. De frustar när de försöker att böja sig så att vi får med deras ansikten. Vinkeln är inte helt rätt för en bekväm position i skalen. Här får till och med några en kopp kaffe, men det räcker inte till alla. Mikael föreläser om duktigt skrivna utvärderingar och dricks. Framme vid färjan till Baltra blir det stökigt. Vi kommer så att de inte vill släppa ombord oss. Consuela vädjar och trixar tills alla är ombord. När vi precis skall ut från kajen visar det sig att två till från gruppen anländer från toaletten. Det är rörigt men de får följa med och märker knappt oredan vi andra just hade. Det är bara att gratulera.

Incheckningen tar tid eftersom flygplatspersonalen nu vill ha alla våra pass och några från gruppen gått på toaletten. Mikael springer runt och letar efter oss. Han får även ta hand om de engelsk- och tysktalande besökarna. I väntsalen smakar vi av bjudchokladen och reflekterar över lite allt möjligt. Flyget tar oss till Guayaquil och där kliver två av våra nyvunna vänner av. Vi hoppas att de skall få några trevliga timmar i Guayaquil och en bra resa hem. De har pratat ganska mycket med Mikael om vad man kan göra i Guayaquil så det skall nog bli bra. Som vanligt lyfter flyget med oss andra sent.

I Quito har det regnat. Vi uppskattar att träffa vår alltid like glade guide Eduardo och chauffören Claudio. De tar oss till det nu välkända Hotel Quito. Vi har inget gemensamt program ikväll och går därför runt själva. Några lyckas få en öl till middagen trots att det egentligen skall vara förbjudet idag, igen. Och i morgon har vi vår dag för att utforska Quitos omgivning med guiderna.