Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 9. Bratislava.

Idag öppnar frukosten senare än vi vant oss vid men många av oss uppskattar att få sovmorgon. De mest morgonpigga har kylt av sig på däck och går sedan till matbordet och de som blev kvar sist där går direkt in till baren för att lyssna på vad som händer när vi snart skall lämna båten. Vi avslutar med att prata om den stora kraftstationen Gabcikovo som vi har framför oss. Flera av oss blir kvar i baren och ser hur några regndroppar träffar fönstren. Himlen har blivit grå och vi hoppas att det inte regnar när vi skall studera Bratislava. Der Kleine Prinz lägger till utanför den fulla slusskammaren och det sägs att vi måste vänta upp till en timme här ute. När vi väl nått den högre vattennivån ser vi kraftledningar nedanför oss på andra sidan en vall. Kanalen här är rak och bred. Trädtoppar sticker upp över den raka vallen och hus syns nedanför den. Närmare Bratislava blir det ibland mer öppet och ibland områden med gott om fåglar. De gråa molnen hänger kvar över oss men det regnar inte.

Yana möter oss vid det lilla röda tåget och tar med oss på en informativ rutt genom den slovakiska huvudstaden. Hon lär oss att Donau faktiskt är blå även om det inte ser så ut och att vi skall svara ”nej” om hon frågar om vi har några frågor. Det blir en roande tur upp till borgen, som inte är ett slott och ned via hotellet som i folkmun kallas för Frankenstein. Där ser vi Habsburgarnas kröningskyrka med en tung guldkrona på toppen. Tåget tar med några av oss tillbaka till båten och resten går sakta i en bekväm temperatur genom centrum. Historierna är festligt berättade och hon knyter ihop skämt och berättelser på ett sätt som gör det lätt för oss att följa med i det hon säger. Vid operan skiljs vi åt. Några går till båten och andra stannar lite till i centrum.

Ikväll har kaptenen bjudit in till middag. Det är vår mest formella tillställning och den börjar med en drink och slutar förmodligen också med en drink.