Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 4. Belgrad.

Tidigt på morgonen var vi erbjudna delta i yogaövningar längst upp på soldäck men det var fler från den danska gruppen än från vår som deltog. Sedan var det frukost och ut till en buss som körs av Dragan. Lokalguide idag är norsktalande Alexandra. Bussen rullar iväg en dryg timme efter att vi nått Belgrad och kaptenen placerat vårt skepp nära där järnvägen nyss var. Det är en kaj nedanför borgen Kalemegdan. Vi har fått vår frukost och hämtat hörsnäckorna.

Färden går nu uppför en backe till en plats mittemot borgen och där kliver vi av för att prata om områdets historik. Det är en fin park och vi börjar vid en karta. Värmen stiger för varje steg vi tar. Vi får veta nära nog allt om arkitektur, maktkamper och borgens olika överherrar. Vinsten i första Världskriget kallar Alexandra för ”Den Stora Segern” och säger ibland att serber inte vill kriga men att de ungefär vart 20:e år känner sig tvungen att försvara sig och att det leder till krig. Vid en utsiktspunkt över Sava och Donau berättar hon hur Nya Belgrad utvecklats. Segerstatyn ser vi strax efter att vi fotograferat det svarta höghuset som inte föll trots att det träffades av 12 av NATOs Tomahawk-missiler. Nu är det privatägt. Från de mestadels medeltida historierna går vi tillbaka till bussen och åker förbi djurparken som är känt för alla sina vita djur. Dragan tar oss också förbi en ortodox kyrka ritad av en kvinnlig arkitekt och upp förbi operan.

Vi passerar Parlamentet, det centrala posthuset och genom att svänga höger rundar vi det som varit ett kungapalats. I nedre delen av backen ser vi Försvarsdepartementets hus och de skador de fick 1999. Alexandra säger att precisionen imponerar eftersom husen bredvid klarat sig. Därifrån fortsätter vi ut mot Titos grav och tillbaka förbi den enorma Sava-kyrkan innan vi släpps av mittemot Hotel Moskva. Att stora delar av centrum nu grävts upp hjälper oss men stressar Dragan eftersom vi vill gå över vägen för att komma till drickat på Hotel Majestic och han behöver vända bussen mitt i bygget. Efter tiden på Majestic har vi vår fria tid i staden men tyvärr är det påsk och nästan allt är stängt.

Nu träffas vi utanför Hotel Moskva och ser på när bussen lämnar platsen mittemot fontänen vi står vid och kommer till oss. Det tar oss en timme för att komma till byn Jarak men längs med större delen av vägen berättar Alexandra historier. I Jarak står Teodor, Tosha, och tar emot oss iförd en röd keps. Det blir några timmar av god mat, god och bitivs stark dricka samt många många leenden och skratt. Vi lär oss hur romerska mynt tillverkades här och munhuggs med danskarna om åsnan i trädgården är dansk och om den obeslutsamma kalkonen är svensk. Det bär emot att åka tillbaka till skeppet men när vi väl kommer dit lyser solen starkt. Stämningen är i topp.

Kvar av dagen är middagen och en modevisning där kläderna som visas också säljs. Kläderna kommer från Talija Art. Efter dem kommer ett folklore-framträdande. Först skall vi dock njuta mer av solen och stillheten mellan aktiviteterna. Lite vila kanske kan passa för mycket skall hända och i morgon skall vi titta på Novi Sad med omgivning.