Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 2. Vidin, Bulgarien.

Efter en lugn frukost hade vi ett informationsmöte som lede vidare till att Mikael, reseledaren, höll en improviserad föreläsning i om romer och rumänskt jordbruk. Den drog ut på tiden och till sist blev vi ombedda att lugna ned oss. Då var det dags för lunch och under den la kaptenen till med skeppet i Vidin, Bulgarien.

Här möter Manuela oss på kajen och vi går på stadsrundtur med henne. Hon följer vattnet och parken bort till borgen Baba Vida och berättar på ett roande sätt om det vi ser och historien bakom husen, landet och området. I borgen handlar den sista historien om legenden om de tre systrarna. Vi får lite fri tid och har svårt att slita oss från shoppingen utanför innan vi tar oss till synagogan som vittrat sönder. Vi ser även moskén med den annorludna symbolen på toppen och den halvt nedgrävda kyrkan. Manuela är kul och intressant att lyssna på. Hon tar oss från biskopens hus till Stambul-porten i den gamla muren. Efter att ha sett märket för hur högt vattnet nådde vid en översvämning för många år sedan tittar vi på ett minnesmärke som judar köpt till staden och byggarbetena mellan oss och husen runt det centrala torgt. Här skiljs vi för att kunna gå åt olika håll.

Under resten av eftermiddagen stannar några av oss på båten och några tittar närmare på staden Vidin. Strax före middagen måste vi dock vara tillbaka ombord. Då har temperaturen och solen börjat lugna sig. Det har varit en varm och trevlig dag.