Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 10. Wien.

Tidigt på morgonen anländer vi i Wien. Skeppet ligger vid Handelskai och bunkrar och lastar en aning ungefär samtidigt som vi sätter oss till bords. Snart sitter vi mätta i en buss som körs av Mikki. Vi är några minuter tidiga och lokalguiden Andrea Babak börjar berätta om Wien, Österrike och vad vi ser. Kort efter Jubileumskyrkan från år 1898 och Franz Josefs firande av sina 50 år på tronen passerar vi Riesenrad, pariserhjulet i parken Pratern, och får lära oss hur man friar under en långsam färd i det. Distrikt 2 är där de judiska kvarteren låg och här bodde kompositören Strauss. Damerna svimmade när de såg honom. Försäkringshuset i glas som står vid bron över kanalen skall enligt arkitekten se ut som bokstaven Q men hur har inte Andrea listat ut. Vi följer Stubenring och får veta att det fanns en stor mur här som klarade sig ända tills Napoleon förstörde delar av den. Operan bombades när man trodde att den var en tågstation och det går undantagsvis att komma in där billigt. Våra huvuden vrider sig kvickt höger och vänster för att hinna med att se allt. När det är lite lugnare passerar vi platsen där Hotel Metropol stod och det var Gestapos högkvarter. Schwedenplatz har fått sitt namn från det första Världskriget och det tar bara 1,5 timme med en snabb båt till Bratislava. Nära här bodde konstnären Hundertwasser och vi går ur bussen för att se en av hans skapelser. Vädret är angenämt varmt och ganska soligt även om det fortfarande finns mörka moln på himlen.

Chauffören är stressad av att en parkeringsvakt bråkar med honom om att några av oss kommer lite sent till bussen men det går bra ändå. Vi pratar om Hundertwassers tal om att människor har tre hudar och att han framförde det naken framför Stadshuset. Efter ett halvt varv till på ringvägen släpper Mikki av oss bredvid Operan. Andrea tar oss med till fots förbi det före detta slottet Albertina och dess Rubenmålning i trappen till en plats efter Augustinerkyrkan där vi har sällskap av en lång kö av människor som vill komma in hos den Spanska ridskolan. Via handelsgatorna Kohlmarkt och Graben kommer vi till ett Pestmonument som skyddas mot duvor vi inte ser men som kan ha blivit kvar efter att de matades med p-piller. En brandbil motar in oss å Spiegelgasse och det hinner komma några få droppar regn innan vi träffas nära Stefanskyrkan för att gå till bussen som skall ta oss till lunchen på båten. Vi går förbi uppgrävda Neuer Markt och ser Hotel Ambassador där Mozart brukade uppträda i källaren mot entréavgifter. Bussen hade jagats bort av en parkeringsvakt när vi kom men var snart tillbaka. Efter lunchen var en del av oss i centrum och andra la sig att vila eller stannade nära skeppet.

I samband med middagen åker några av oss på konsert i Hofburg. Bussen är proppfull eftersom en del av danskarna åker med oss. I pausen under konserten får vi lite att dricka och efter allt tar bussen med oss på en kort rundtur i Wien som nu har vacker kvällsbelysning.