Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 1. Skandinavien – Targu Magurele, Rumänien.

Vid ankomst i Bukarest möter flera personer vår grupp och en dansk grupp. Varefter vi kommer genom kontrollerna och in i ankomsthallen visas vi ned en våning för att kunna handla lunch och när vi är klara med den går vi runt hörnet och till bussen som väntar. På väg från Henri Coanda Airport berättar lokalguiden, Doia, historier och Mikael översätter dem ibland. Färden går genom alléer, förbi prominentas hus och ambassader samt från torget Victoriei in på Segergatan. Kompositören Enescus hus är tidigt på höger sida och snart är vi framme vid torget där diktatorn Ceausescu höll sitt sista tal. Ett monument liknas lokalt vid en potatis trädd på en vit pinne. Mittemot ser vi kungahuset som nu är ett konstgalleri. Vi fortsätter med bussen och utanför Folkets Hus fotograferar vi det och ser fontänerna som symboliserar landets regioner. Chauffören, Petrica, tar oss sedan runt Folkets Hus och förbi den enorma katedralen som håller på att färdigställas. Männen på toppen ser ut att vara väldigt små. Vi tycker att det är konstigt att man kan bygga en sådan kyrka i ett fattigt land och bakom ett hus som sägs vara stort på grund av att diktatorn fick storhetsvansinne. Guiden berättar att patriarken ligger bakom bygget och att det sägs ha finansierats av kollekt men att staten lämnat ganska mycket kollekt. Doia tycker att det rimmar illa.

Trafiken är smått hopplös från Bukarest och mot skeppet. Doia hinner med många historier. Utanför är det soligt och termometern i bussen säger att det är 24 grader varmt. Fram till vår rast i Alexandria tar det mer än en timme längre än normalt. Toaletten är efterlängtad och båten undrar var vi är. Petrica är tydligt irriterad men vi ligger bättre till än danskarna.

På skeppet får vi våra hytter direkt och inväntar danskarna innan vi kan ha mötet som introducerar besättningen. Efter det äter vi middag och sedan somnar många av oss kvickt.